Sommarresurs. Köerna till Folktandvården i Halmstad sägs främst bero på svårigheten att rekrytera personal. Tandläkaren Victoria Bessblad studerar vidare till läkare, men passar på att sommarjobba på Folktandvården City. Bild Jari Välitalo
Sommarresurs. Köerna till Folktandvården i Halmstad sägs främst bero på svårigheten att rekrytera personal. Tandläkaren Victoria Bessblad studerar vidare till läkare, men passar på att sommarjobba på Folktandvården City. Bild Jari Välitalo

Så prioriteras du som patient när det är kö

Tycker du att det dröjer länge innan du kallas till ett tandläkarbesök? Då tillhör du troligen en lågt prioriterad patientgrupp. Så här fungerar det.

ANNONS
|

Om det uppstår köer har Folktandvården tydliga direktiv från regionpolitikerna om hur patienter ska prioriteras sinsemellan.

Högst prioritet har barn och vuxna med akuta tandbesvär. De ska få hjälp inom 24 timmar, men då inte nödvändigtvis av den klinik som man brukar gå till.

Efter akuta fall prioriteras regelbunden tandvård till barn och unga. 2017 höjdes åldersgränsen för fri tandvård till 21 år och höjs ytterligare 2018 (22 år) och 2019 (23 år).

I tredje hand prioriteras patienter med "särskilt omsorgsbehov". Det är oftast äldre eller personer med en funktionsnedsättning.

Som fjärde grupp kommer de patienter som tecknat ett avtal om frisktandvård. 16 procent av Folktandvårdens vuxna kunder har gjort det hittills och de går alltså före dem som inte har avtal.

ANNONS

–Vi har väl inte varit jättebra på att kommunicera hur frisktandvårdsavtalet fungerar, men i och med att vi skriver ett avtal så har vi ett starkt åtagande gentemot denna grupp, säger tandvårdschefen Per Engstrand.

Inte heller avtalspatienterna garanteras dock att kallas varje år.

–Det görs alltid en individuell riskbedömning och utifrån den bestäms hur ofta man behöver komma, säger Per Engstrand.

Näst lägst prioritet har vuxna som inte tecknat frisktandvårdsavtal och som inte har akuta besvär med sina tänder. Dessa kallas i mån av tid.

Sist ut är nya kunder som står i kö till Folktandvården. Kölistorna betas av efter hand, men fylls hela tiden på med nya namn. I "Operation kökortning" (se artikel intill) har Folktandvården dock fått politikernas uppdrag att fokusera på dem som står i kö.

– Det är lite av en paradox att uppdraget gäller den lägst prioriterade patientgruppen. Självklart är vi glada och tacksamma för att så många vill komma till oss, men med tanke på att det finns många privata tandläkare utan kö, så sitter ingen patient i sjön. Ambitionen är förstås ändå att få bort Folktandvårdens köer helt, säger Per Engstrand.

Läs även:Folktandvårdens långa köer ska halveras

ANNONS

Läs även:Inga köer till privata tandläkare

ANNONS