Belastningen på nätet ökar förvisso när många jobbar hemifrån, men fredagskvällarnas Netflix eller tv-tittande är ändå mer krävande enligt Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät.
Belastningen på nätet ökar förvisso när många jobbar hemifrån, men fredagskvällarnas Netflix eller tv-tittande är ändå mer krävande enligt Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät. Bild: Halmstads kommun och Henrik Montgomery/TT

Så påverkas nätet av allt hemarbete

Hemarbetet har nått en ny topp när även högstadieelever har distansstudier under den här veckan. Trots det så innebär det inte någon större belastning för nätet. Trycket är fortfarande högre under en vanlig fredagskväll, enligt Halmstads stadsnät.

ANNONS
|

Redan tidigt på våren 2020 började uppmaningarna om hemarbete komma. Sedan dess har fler och fler förflyttat arbetsplatsen till hemmet. Gymnasieskolorna har haft distansstudier under längre perioder och nu, under inledningen av vårterminen, bedriver dessutom högstadierna hemstudier.

När så många stannar hemma och i stället ska ha möten och lektioner digitalt och i videomöten kan man tänka sig att det skulle leda till en stor belastning på nätet. Faktum är att trafiken har ökat, men något större tryck är det inte.

Halmstads stadsnät tillhandahåller i dag fiber för ungefär 33 000 hushåll i Halmstads kommun.

– Vi har haft ögonen på det här sedan allt distansarbete satte igång för att se vad som händer, men vi har fortfarande en högre belastning på fredags- och lördagskvällar när alla ska titta på Netflix och tv, säger Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät.

ANNONS

Hemarbetet är sällan särskilt krävande datamässigt, trots att det är många videomöten.

– Belastningen som sker dagtid är inte ens i närheten av kvällarna. Så fort du strömmar bild så ökar belastningen eftersom att det drar väldigt mycket, säger Tobias Yngnell.

Om man inte har fiber vid stadsnätet, utan exempelvis mobilt bredband, så finns det en risk att man upplever problem. Halmstads stadsnät kommer dock inte bli överbelastat varken nu eller i framtiden.

– Det finns operatörer som kanske inte har så mycket bandbredd som de hade kunnat behöva nu, men vårt nät har ingen sådan flaskhals. Alla bör uppleva att det fungerar bra. Vi övervakar dessutom kontinuerligt trafikflödet och när vi börjar närma oss gränser som inte känns bra så bygger vi ut nätet.

ANNONS