Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Så mycket mer tjänar HFAB:s chefer än högre chefer i kommunen

När kommunchefen Mattias Rossköld såg till att HFAB:s styrelse sparkade Catharina Rydberg Lilja ska en av anledningarna ha varit att han tyckte att hon satte för höga chefslöner.
HP kan nu avslöja att hon även hann ge HFAB:s nye HR-chef högre lön än vad HR-direktören för hela kommunen fått.

HP har tidigare redogjort för de dramatiska turerna kring att HFAB i mitten av april hade ett extra styrelsemöte på en söndag för att ta beslut om att sparka Catharina Rydberg Lilja – med en fallskärm på 1,2 miljoner kronor – trots att hon bara hunnit vara permanent vd i mindre än två år.

Sparkad vd får miljonfallskärm
HFAB:s sparkade vd Catharina Rydberg Lilja får behålla sin lön på 100 000 kronor i månaden i ett år, med rätt att ta andra jobb under tiden. Bild: Jari Välitalo

Enligt vad HP erfar hade kommunchefen Mattias Rossköld möte med HFAB:s styrelse under veckan innan beslutet togs. Dels ska han ha träffat ordförande Jimmie Tschander (C) och vice ordförande Maria Persdotter (S), dels ska han ha träffat styrelsen.

LÄS MER: HFAB:s sparkade vd: ”Jag är väldigt förvånad”

Till HP har kommunchefen dock poängterat att det är styrelsen som tagit beslutet att entlediga vd:n.

Kommundirektör såg till att vd sparkades
Kommundirektör Mattias Rossköld, som tjänar 108 700 kronor i månaden, uppges ha varit irriterad på att HFAB:s vd inte gjorde som han ville. Bild: Roger Larsson

Flera källor har emellertid uppgett att Rossköld sedan en tid var missnöjd med att Rydberg Lilja sade emot honom i vissa frågor.

LÄS MER: Så mycket tjänar kommunens bolagschefer

Rossköld ska också ha påtalat att hon sätter för höga chefslöner på HFAB, trots att policyn är att det inte ska vara någon skillnad lönemässigt mellan att jobba på ett kommunalt bolag jämfört med en vanlig förvaltning.

Mer än motsvarande högre chefer

Det fanns flera exempel på chefer inom HFAB som har mer i lön än vad högre, motsvarande chefer inom kommunen har – trots att dessa chefer på HFAB har färre anställda under sig och ansvar över en mindre budget än vad de högre cheferna har.

Ett sådant är att HFAB:s ekonomichef Ulrika Hjort har en månadslön på 87 200 kronor, vilket är nästan 6 000 kronor mer i månaden än de 81 900 kronor som Jan Fritz har för sitt jobb som hela kommunens ekonomidirektör.

Ett annat exempel är att HFAB:s kommunikationschef Sandra Troedson har en månadslön på 80 000 kronor, vilket är nästan 12 000 kronor mer i månaden än de 68 150 kronor som Lotta Edin har för sitt jobb som hela kommunens kommunikationsdirektör.

Ny HR-chef har börjat

Precis efter att Rydberg Lilja fick sparken började även HFAB:s nye HR-chef Johan Hedlund, som hon har rekryterat. Hedlund är ursprungligen officer och är i Halmstad nu kanske mest känd som tränare för handbollslaget Drott.

HFAB:s HR-chef får högre lön än kommunens HR-direktör
Drott-tränaren Johan Hedlund rekryterades av Catharina Rydberg Lilja som ny HR-chef på HFAB för 87 500 kronor i månaden – men hon hann få sparken innan han började. Bild: Roger Larsson

Han kommer närmast från posten som personaldirektör hos Iduna – koncernen bakom Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld – och har tidigare varit ansvarig för HR-frågor inom bland annat förpackningsföretaget DS Smith och delar av möbelvaruhusjätten Ikea.

Löstes ut med nytecknad fallskärm

Hedlund ersätter Viktoria Hägg, som blev utlöst av HFAB med en nytecknad fallskärm i höstas och som lovats få ett intyg på att hon jobbar heltid för HFAB till juli i år – trots att hon slutade efter sommaren 2020.

LÄS MER: Lögner och fel i avtal när HFAB köper ut chef

Hedlunds månadslön är satt till 87 500 kronor, vilket är 7 500 kronor mer i månaden än den lön på 80 000 kronor som Charlotte Svensson fick när hon i vintras ersatte Annika Vannerberg som HR-direktör för hela Halmstads kommun.

Övriga i HFAB:s företagsledning är Carin Ottosson, chef för affärsområde hem och lokaler med 80 000 kronor i månaden, Niklas Ståhl, bostadssocial chef med 75 000 kronor i månaden, Per Lidetun, chef för affärsområde hem och student med 73 000 kronor i månaden samt Veronica Junblad, chef för underhåll och nyproduktion med 70 000 kronor i månaden.

Får ett tillfälligt vd-tillägg

Medan HFAB nu försöker rekrytera en ny vd är Ulrika Hjorth, som i augusti 2019 gick från ekonomichef i Hylte kommun till ekonomichef på HFAB, utsedd till tillförordnad vd och har då 95 000 kronor i månaden inklusive ett tillfälligt tillägg.

Ulrika Hjorth är tills vidare tillförordnad vd för HFAB. Bild: Jari Välitalo
Ulrika Hjorth är tills vidare tillförordnad vd för HFAB. Bild: Jari Välitalo

LÄS MER: Hon tar över som tillfällig vd på HFAB

LÄS MER: HFAB mister många chefer

LÄS MER: Hyresgäster i HFAB:s minsta hus ifrågasätter försäljning

LÄS MER: Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!