HP har begärt ut statistik över HFAB:s genomsnittliga kötider 2019. Se hur det såg ut i ditt område i grafiken nedan.
HP har begärt ut statistik över HFAB:s genomsnittliga kötider 2019. Se hur det såg ut i ditt område i grafiken nedan. Bild: HP/arkiv

Så lång är kötiden till HFAB:s lägenheter

HFAB:s kötid varken ökade eller minskade i fjol. Bostadssökande som fick en lägenhet hade i snitt väntat drygt tio år. Samtidigt var skillnaderna mellan Halmstads olika områden stor.

ANNONS
|

När HFAB summerar bostadssökandes kötid 2019 landar genomsnittet på 10,2 år.

– Då är inte studentlägenheterna eller nyproduktionen medräknad. När vi hyr ut nyproduktion använder vi ibland köpoäng men vi har också jobbat med förtur och först till kvarn. Studentlägenheterna har en egen kö, förklarar Jonas Stark, affärsutvecklingschef på HFAB.

Karta: Kötider – område för område

Från 2016 och fram till utgången av 2020 kommer HFAB ha byggt cirka 1 000 nya lägenheter i Halmstad. Trots det har den genomsnittliga kötiden legat still de senaste åren.

– Efterfrågan på bostäder är fortsatt hög, både lokalt och nationellt, säger Jonas Stark.

Har HFAB något mål för vad kötiden bör ligga på?

ANNONS

– Målet är att så många som möjligt ska kunna skapa sitt hem hos oss. Med den ambitionen analyserar och arbetar vi för att kunna hyra ut på varierade sätt, både utifrån köpoäng men även med lottning, till exempel vid nyproduktion eller för lägenheter med snabbare inflyttning, säger han och syftar på så kallade "direktlägenheter".

LÄS MER:Hyresrätter vanligast i Halmstad

Direktlägenheter är lägenheter med kort inflyttningsdatum som lottas ut genom ett datasystem bland dem som gjort en intresseanmälan. Dessa är dock färre än de som går efter tid i kön.

– Vi hyr ut någonstans mellan 700 och 1 000 lägenheter om året via köpoäng och knappt 100 direktlägenheter, säger Jonas Stark.

HFAB:s statistik visar också att den genomsnittliga kötiden varierar mellan olika bostadsområden. I fjol blev exempelvis snittet i Halmstads centralaste delar cirka 16,3 år. För lägenheterna i Getinge handlade det i stället om cirka 7,5 år.

Jonas Stark menar att områdena brukar placera sig ganska likt på listan över kötider. Några större förändringar går inte att urskilja i fjolårets statistik.

– Centrumdelarna och Väster brukar ha de längsta kötiderna. Så har det varit under en längre tid.

– Tittar vi på i fjol är det något längre kötid i centrum än vi sett tidigare. Vi har också något kortare kötider på Linehed än vad det har varit de senaste åren, säger han.

ANNONS

Det område som hade den absolut längsta kötiden enligt statistiken var Eldsberga/Tönnersjö, där siffran landade på drygt 30 år.

– Men vi har så få lägenheter där så det är inte så representativt. Det är nog bara en eller två uthyrningar som det handlar om, säger Jonas Stark.

LÄS MER:Politiker positiva till försäljning av HFAB-lägenheter

ANNONS