Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Gustavsson, ingenjör på Hem, och Nina Fransson, abonnentingenjör på LBVA, är två av de tjänstemän som jobbar med att ta fram förslag på hur Tullkammarkajen kan bli en hållbar stadsdel. Bild: Johan Persson

Så kan vatten sparas i den nya stadsdelen

Genom att spola toaletten med renat avloppsvatten från dusch, tvätt- och disk kan hushåll minska sin dricksvattenförbrukning med en tredjedel. En nystartad projektgrupp tittar nu på möjligheten att införa den tekniska lösningen vid utbyggnaden av det nya bostadsområdet på Tullkammarkajen.

Sedan början av året har en projektgrupp bestående av tjänstemän från Laholmsbuktens va (LBVA), Halmstad energi- och miljö (Hem) och teknik- och fritidsförvaltningen jobbat med uppdraget att ta fram förslag för hur framtida Tullkammarkajen kan bli en hållbar stadsdel.

– Under våren har vi tittat ganska brett men nu har vi riktat in oss lite mer specifikt på det som vi tycker är mest intressant att arbeta vidare med, säger Nina Fransson, abonnentingenjör på LBVA.

Ett tiotal personer jobbar med projektet som har delats in i tre fokusområden: hållbara transportlösningar, hållbara offentliga rum och tekniska lösningar som kan göra stadsdelen så självförsörjande som möjligt.

Nina Fransson och Erik Gustavsson, ingenjör på Hem, ingår i den senare gruppen och berättar att man bland annat tittar på hur vatten kan sparas. Bland de idéer som man nu vill gå vidare med nämner de ett system som kan filtrera avloppsvatten från tvätt, disk och dusch för att sedan användas för toalettspolning.

– Man förbrukar ungefär 150 liter vatten per dygn och person och ungefär 100 av dessa används för tvätt, dusch och disk och resterande 50 till spolning. Med den här lösningen skulle vi alltså kunna spara en tredjedel av det dricksvatten som en person använder dagligen, säger Nina Fransson.

För att få inspiration har gruppen kikat på andra städer som byggt hållbara stadsdelar. Till exempel används tekniken som återanvänder avloppsvatten i andra delar av världen.

– Utomlands är den tydligen ganska vanlig men vi är en av de första kommunerna i Sverige som tittar på den, säger Nina Fransson.

– Här har vi inte haft samma behov av att spara vatten förrän nu när vi märker att det börjar tryta. Då får man titta på sådana här lösningar, säger Erik Gustavsson.

Idéerna som hittills arbetats fram är ännu bara förslag och under hösten fortsätter projektet. Så småningom ska det resultera i en sammanställning som ska lämnas över till samhällsbyggnadskontoret.

LBVA, Hem och teknik- och fritidsförvaltningen bidrar alla på sitt håll när nya bostadsområden planeras. Genom att nu starta upp ett samarbete i ett tidigt skede hoppas man kunna landa i innovativa lösningar, förklarar Hem:s vd Monica Karlsson.

– När man startar upp samhällsbyggnadsprojekt kommer vi ofta in i slutet och då är det lätt att man hamnar i den verksamhet som man alltid bedrivit. Men vi vill vara med och bidra till en hållbar framtid och testa nya idéer, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här