Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På tre vattentankstationer i Halmstad och Laholm kan privatpersoner nu hämta alternativ till dricksvatten för att exempelvis vattna i trädgården. Pierre Lundström, drifttekniker på LBVA, kollar att allt fungerar som det ska på tankstationen på Karl Ifvarssons gata i Halmstad. Bild: Yvonne Persson
På tre vattentankstationer i Halmstad och Laholm kan privatpersoner nu hämta alternativ till dricksvatten för att exempelvis vattna i trädgården. Pierre Lundström, drifttekniker på LBVA, kollar att allt fungerar som det ska på tankstationen på Karl Ifvarssons gata i Halmstad. Bild: Yvonne Persson

Så kan du fortsätta vattna – trots bevattningsförbudet

För den som precis satt en ny häck eller har dyra växter i trädgården kan det rådande bevattningsförbudet kännas tungt. Men både i Halmstad och Laholm finns nu möjlighet för privatpersoner att hämta renat å- och sjövatten och fortsätta vattna med gott samvete.

Bevattningsförbudet som infördes den 18 juni innebär att det inte är tillåtet att koppla exempelvis en slang, spridare eller högtryckstvätt till ett uttag för dricksvatten. Enbart vattning med kanna är tillåtet.

Läs mer: Bevattningsförbudet gör nytta

Men vad gör man då om man känner att man måste vattna och inte orkar gå 20 vändor med vattenkannan varje kväll? Redan 2017 införde LBVA så kallade vattentankstationer för att hjälpa företagare som måste ha vatten för sin verksamhet. De fick då ansöka om en särskild nyckel för att kunna koppla en slang till en tank med alternativ till dricksvatten.

Kan hämtas på tre platser

Sedan ett par veckor tillbaka finns nu samma möjlighet för privatpersoner, men utan krångel med nyckel. På tre platser – vid Karl Ifvarssons gata i Halmstad, vid Jutans väg i Oskarström och vid Glänninge sjö i Laholm – hänger nu slangar som man kan använda för att fylla en medhavd tank av något slag.

– Vi tillhandahåller vattnet, sedan är det upp till kundens fantasi hur man transporterar hem det. Eftersom vi kommer att behöva hushålla med dricksvattnet under lång tid framöver så kan det kanske vara värt att investera i en stor tunna eller tank som man sätter en kran på, säger Pierre Lundström, drifttekniker på Laholmsbuktens VA.

Vatten från Nissan och Glänninge sjö

Det vatten som kommer ur slangen hämtas i Halmstad från Nissan och i Laholm från Glänninge sjö. Det har dock filtrerats och är tämligen rent.

– Jag skulle vilja påstå att det funkar till det mesta, utom till att dricka, säger Pierre Lundström.

För företagare finns dessutom möjlighet att välja mellan å-/sjövatten och så kallat tekniskt vatten.

– Tekniskt vatten håller nästan dricksvattenkvalitet och är till för företagare med känsliga maskiner, där filtret riskerar att sättas igen av åvatten. Men tekniskt vatten får man betala för medan vattnet från Nissan och Glänninge sjö är gratis, säger Pierre Lundström.

Vattnet tillgängligt dygnet runt

Vattnet för privatpersoner är tillgängligt dygnet runt i Oskarström och Laholm, men på Karl Ifvarssons gata gäller just nu en uppdelning mellan företagare och privatpersoner, där de sistnämnde får komma till mellan klockan 17 och 21.

– Men inom kort kommer även privatpersoner att kunna hämta vatten dygnet runt där, säger Pierre Lundström.

Läs även: ”Spjuta backen” - alternativ för att skaffa trädgårdsvatten

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här