Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ny stadsbild? En detaljplan för tomten Karl XI 7 vid Lilla torg ska skickas ut på samråd.

Så föreslås ny byggnad vid Lilla torg se ut

Parkeringen vid Lilla torg, närmast Köpmansgatan, kan bli bostäder, kontor och centrumverksamhet. Förslaget är ett steg på vägen mot ett bilfritt torg.

Kommunpolitikerna har beslutat att inleda ett samråd om en detaljplan för tomten Karl XI 7.

För att få bort parkeringsplatserna på Lilla torg, och nå det bilfria målet, vill kommunen uppföra ett nytt parkeringshus intill Skattekontoret. I utbyte mot den marken ska fastighetsägaren, Fem hjärtan kontorsfastigheter AB, få köpa den aktuella tomten Karl XI 7.

En detaljplan för tomten har tagits fram och kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har nu beslutat att skicka den på samråd, där bland annat allmänheten får säga sitt.

- Vi vill gärna ha reaktioner och åsikter, säger utskottets ordförande Henrik Oretrop (C).

Planförslaget innebär att en u-formad byggnad med rum för centrumverksamhet, kontor och bostäder ska uppföras på den nuvarande parkeringsplatsen vid sidan om torget.

Byggnaden ska också bestå av en upphöjd gård i två etager som kommer att vara en planterbar utemiljö för de boende.

Dessutom anläggs ett nytt gång- och cykelstråk mellan Karl XI:s servicehus och den nya byggnaden. Planförslaget innebär också att Källegatan breddas och får en vändplats framför servicehuset.

Med anledning av byggnadens publika läge har gestaltningen varit en viktig del i processen, enligt Henrik Oretorp.

- Vi har många vackra byggnader runt Lilla torg redan i dag. Mycket av det är faktiskt den gamla delen av Halmstad. När man ska bygga nytt är det så klart viktigt att det smälter in med det gamla, säger han.

En annan viktig del i byggnadens utformning har varit att se till så de boende inte störs av buller.

- Därför har man lagt bostäder högt upp och indragna. Vi hoppas att det räcker men det ska vi följa noga nu i arbetet, säger Henrik Oretorp.

Tanken är att även de parkeringsplatser som i dag ligger på Karl XI 7 ska ersättas med parkeringshuset intill Skattekontoret.

Idén om ett bilfritt Lilla torg är bland annat en del i att minska biltrafik och tung transport i Halmstads centrum.