Normalt brukar Halmstads studenter gå en marsch genom stan som slutar i Norre katts park. I år är den inställd.
Normalt brukar Halmstads studenter gå en marsch genom stan som slutar i Norre katts park. I år är den inställd. Bild: Lina Salomonsson

Så blir studentfirandet i Halmstad 2020 – mycket inställt på grund av coronakrisen

Nu är det dags. En studentvecka utan gemensam fest, flakåkning eller utspring. Men med studenter som håller modet uppe trots oflytet.
– Det har varit mycket besvikelse men nu har vi accepterat läget och vill göra det bästa av situationen, säger Amir Dino Feratovic hos Kattegattgymnasiets studentkommitté.

ANNONS
LocationHalmstad, Sannarpsgymnasiet, Kattegattgymnasiet, Sturegymnasiet, Tylösand||

På måndag inleds en annorlunda studentvecka för Halmstads gymnasietreor. Flakåkningen, studentmarschen genom stan och den vanliga studentfesten är inställd. Det traditionsenliga utspringet sker klassvis på olika dagar utan anhöriga på plats.

Annorlunda studentfirande i Halmstad

Allt för att minska smittspridning och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det gäller att förhålla sig till hela situationen. Vi kommer vara tuffa med social distansering och vi har vädjat till anhöriga och sagt att utspringet endast är till för skolans personal och elever – annars blir vi för många, säger Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.

Varje skola kommer i stället livesända utspringen så att anhöriga kan se eleverna springa ut via länk. HP kommer också bevaka utspringen med text och foto – samt livesända det allra första utspringet från Kattegattgymnasiet på måndag klockan 12.

ANNONS

– Innan utspringen håller vi en avslutning i skolan med tal och ett inspelat musikframträdande, säger Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Kattegattgymnasiet.

”Att inte få fira med anhöriga är jätteledsamt”

Hos eleverna är det annorlunda studentuppläget något som skapat besvikelse.

– I början när vi fick reda på det var det jobbigast. Studenten är en viktig milstolpe för många och att inte få fira med anhöriga är jätteledsamt. Men vi förstår ju varför man har fått göra så här och vi vill också visa hänsyn till rekommendationerna, säger Emilia Bill, ordförande i Sturegymnasiets studentkommitté.

Emilia Bill, ordförande i Sturegymnasiets studentkommitté.
Emilia Bill, ordförande i Sturegymnasiets studentkommitté. Bild: Privat

När det inte blir någon gemensam studentdag för alla klasser och skolor gör alla elever lite olika.

– De flesta har planerat att ha champagnefrukost samma dag man springer ut och vissa har sin mottaggning den dagen också – men många har sin mottagning på fredagen, som också lär bli en festdag, säger Amir Dino Feratovic, ordförande i Kattegattgymnasiets studentkommitté.

Amir Dino Feratovic, ordförande i Kattegattgymnasiets studentkommitté.
Amir Dino Feratovic, ordförande i Kattegattgymnasiets studentkommitté. Bild: Privat

Men någon stor gemensam fest i stan eller på Tylösand är alltså inte ordnad för årets studenter.

Och det finns inte någon som planerar en jättefest utanför skolans och studentkommitténs regi?

– Haha, nej – inte vad jag hört i alla fall, säger Feratovic.

ANNONS