Så blir studenten i Halmstad 2021

Studentflaken är förbjudna och skolorna förbereder för uppdelade utspring, precis som i fjol. Mycket tyder på att även 2021 års student lär bli väldigt annorlunda.
– Läget lär ju inte förändras helt och hållet från nu till juni, säger Maria Melander, gymnasiechef på Sturegymnasiet.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande stor i Halland och i dagarna kom nya förslag på begränsningar gällande folksamlingar från Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt vill ledningen hos de tre kommunala gymnasieskolorna i Halmstad hålla mycket öppet kring årets studentfirande.

– Vi måste vara positiva, vi kan inte ha inställningen att det inte blir av, säger Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.

Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.
Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet. Bild: Jari Välitalo

Hennes kollega på Kattegattgymnasiet, gymnasiechef Rikard Sjödahl, är inne på samma sak:

– Att säga nu vad som kommer hända i juni går ju inte, vi kommer att få anpassa avslutning och utspring efter de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har vid det tillfället, säger han.

ANNONS
Gymnasiechef på Kattegattgymnasiet Rikard Sjödahl.
Gymnasiechef på Kattegattgymnasiet Rikard Sjödahl. Bild: Lotta Andersson

Studentflak fortsatt förbjudna

Men redan i dag står det klart att det inte blir några studentflak i sommar. I samråd med Folkhälsomyndigheten har Transportstyrelsen förlängt de tillfälliga reglerna som förbjuder flaken fram till 30 juni.

Och även om det är oklart hur mycket restriktioner årets firande kommer få i övrigt förbereder skolorna sig på att det i alla fall kommer behöva vara uppdelat klass för klass, precis som förra året..

– Vi räknar med att det kommer bli uppdelat. Det finns inget som tyder på att läget helt kommer ändras så snabbt, säger Maria Melander, och får medhåll från Cecilia Ek:

– Ställa om till det ”gamla” firandet med fulla aulor och massa folk lär vi inte kunna i juni. Men att vi ska få till något slags firande är jätteviktigt, även om vi inte vet i vilken omfattning i dag.

Maria Melander, gymnasiechef på Sturegymnasiet.
Maria Melander, gymnasiechef på Sturegymnasiet.

”Vi har lärt oss mycket från förra året”

Förra året hade man som sagt ett utspritt firande på hela veckan med en klass i taget och inga anhöriga närvarande.

– När vi summerade fjolåret såg vi en hel del positiva kommentarer och det fanns studenter som såg fördelar med att varje klass fick mer uppmärksamhet samt att man kunde följa sina kompisar på ett annat sätt, säger Rikard Sjödahl.

Samtidigt kunde det trots avspärrningar bli trångt på vissa utspring när anhöriga ville komma så nära som möjligt.

ANNONS

– Den typen av planering kan vi fila på – avspärrningar och hur det ska organiseras. Vi har lärt oss mycket som vi kommer ha nytta av.

ANNONS