Sällsynt meteorskur döljs av månen

Åskskurar och ovädersmoln konkurrerar just nu om uppmärksamheten på himlen. Men bakom dem sker ännu häftigare saker än Tors hammarslag.

ANNONS
|

Fenomenet med supermåne är fascinerande. Mellan fyra och sex gånger om året gör månens ovala bana att den passerar närmare jorden än annars.

Avståndet är som mest 50 000 kilometer närmare jorden än när månen är som mest avlägsen. Det gör att månskivan ser mycket större ut än vanligt.

Allra häftigast är det när månen går upp och vi ser den nära horisonten.

– När den är helt uppe på himlen är det kanske svårt att se, men med referenspunkter på jorden sker en slags optisk illusion och den ser mycket större ut, förklarar Stefan Bengtsson, som är en av de drivande i Hallands astronomiska sällskap.

ANNONS

Men just i år tycker astronomerna att augustimånen mest är i vägen. Om det är molnfritt ger fullmånen alldeles för mycket ljus på kvällshimlen och det stör möjligheten att se när meteorskuren Perseiderna passerar. Det sker bara vart 130:e år och har sin topp under de här dagarna.

–Det är rester av kometen Swift-Tuttle som jorden passerar igenom de här dagarna, fortsätter Stefan Bengtsson.

”Stjärnfallen” syns bäst ned blotta ögat. Vid rätt ljusförhållanden kan man se ett 60-tal i timmen.

– Det är störst chans att se Perseiderna fram till den 13 augusti. Men om det är fullmåne syns inte de allra ljussvagaste.

Skicka in era bästa bilder på månen till Hallandsposten!

Mejla HP: tipsahp@hallandsposten.se

SMS/MMS: HP tips [text] till 72099

ANNONS