Vinnare. ”Söt, uppkäftig och en smula skrämmande” var några av juryns omdömen.
Vinnare. ”Söt, uppkäftig och en smula skrämmande” var några av juryns omdömen.

Söndrumsskolan tog hem priset

Söndrumsskolan tog hem årets Arkitekturpris i Halmstad. ”Söt, uppkäftig och en smula skrämmande” var några av juryns omdömen.

ANNONS
|

Prisutdelningen skedde på rådhustrappan i samband med att Halmstads firade Stadens dag i lördags. Prisutdelaren, byggnadsnämndens ordförande Gunilla Andersson (M), överlämnade priset åt två företrädare för byggherren Halmstads kommun – fastighetsnämndens vice ordförande Bertil Andersson (S) och projektledare Torbjörn Andrén.

Ansvarig arkitekt, den danska firman Schmidt Hammer Lassen Architects, hade ingen representant på plats. Om någon känner igen namnet så är det samma arkitektbyrå som ritat Stadsbiblioteket i Halmstad.

Att Söndrumsskolan skulle ta priset var knappast någon högoddsare. Högstadieskolan har väckt intresse bland annat för sin graffiti-utsmyckning, den öppna entrén och den ceriseröda fasaden i betong.

– Skolan har en tydlig gestalt. På långt håll väcker den uppmärksamhet genom sitt uttryck, sin färg och varierade fasadliv. På nära håll upplevs en rik materialkänsla och omsorg om detaljer, sade Gunilla Andersson i sitt tal.

ANNONS

Nytt för i år är att byggnadsnämnden även delar ut ett hedersomnämnande till en av de fem nominerade byggnaderna. Premiärutmärkelsen gick till Villa Västbo på Golfbanevägen 11 i Tylösand, vars tillbyggnad ritats av Fredblads arkitekter.

På Golfbanevägen har det sedan 1930-talet legat en tidstypisk funkisvilla. Den lilla lådan ville växa och har fått en tillbyggnad som sammanfogats med ursprungsvolymen på ett respektfullt och känsligt sätt, konstaterade Gunilla Andersson när hon delade ut hedersomnämnandet till byggherren Henrik Lundberg.

– Det var trevligt att få utmärkelsen. Huset har en historia; min morfar köpte tomten på 1930-talet och lät sedan bygga en liten funkislåda i två våningar, berättar Henrik Lundberg, som tillbringade barndomens och ungdomens somrar i ”Sockertoppen” som den vita trästugan kallats i folkmun.

– På den tiden såg man havet och en obruten horisont åt väster, förklarar Henrik Lundberg och pekar mot en tanig tallskog som i dag skymmer havsutsikten, sånär som på en liten glipa som man kan se om man böjer sig lätt åt sidan.

Skissen på tillbyggnaden har Henrik Lundberg själv gjort medan Ann-Charlott Castler på Fredblads arkitekter stått för den professionella utformningen.

Ännu en nyhet för årets arkitekturpris är att byggnadsnämnden lyfter fram en befintlig byggnad, som anses värd att uppmärksamma. Årets pärla blev vattentornet i Simlångsdalen: ett smäckert byggnadsverk från 1970-talet, som hämtat inspiration från ett liknande torn i Los Angeles.

ANNONS

Söndrumsskolan. Arkitekt: Schmidt, Hammer och Lassen Architects. Byggherre: Halmstads kommun.

Affärs- och bostadshuset Drottning Kristina på Storgatan. Arkitekt: Fredblad Arkitekter. Byggherre: HB Drottning Kristina.

Villa på Månstigen 12 i Frösakull. Arkitekt: Lindvall A&D. Byggherre: Ivo Skibola.

Tillbyggnad av villa på Golfbanevägen 11 i Tylösand. Arkitekt: Fredblad Arkitekter. Byggherre: Henrik Lundberg.

Hotell Hovgård på Gamla Tylösandsvägen 102 i Söndrum. Arkitekt: Tengbom. Byggherre: Tore Kjellgren.

ANNONS