Sångtrio ger kulturellt stöd till äldre i form av sång och musik

När livemusiken under våren har dött ut, har åtminstone vissa lyckats ta med scenen utomhus. Trion Saft spelar för andra året för kommunens äldreboende – men på smittsäkert avstånd.

ANNONS
LocationAndersberg||

Artister världen över har ställt in sina turnéer och vissa söker kulturstöd för att klara krisen. I Halmstad pågår istället ett initiativ som går ut på att ge stöd åt gamla genom kultur.

Sedan 2008 har unga Halmstadmusiker turnerat från äldreboende till äldreboende som sommarjobb. För andra året i rad har gruppen Saft (akronym för Sommarens allra finaste trio) jobbet.

– Vi är inne på vår tredje vecka nu, berättar pianisten Hampus Wedell.

Men som så mycket annat i år är inte heller de turnéer som faktiskt blir av riktigt som vanligt.

Spaltkilometer har skrivits om situationen på landets äldreboenden under våren, men anledning av coronaviruset. Besöksförbudet på äldreboenden som infördes i våras har kvarstått sedan dess, med undantaget för särskilda tillfällen då man kan ses utomhus i enlighet restriktionerna.

ANNONS

Den 30 spelningar långa turnén är naturligtvis inget undantag.

På tisdagen besöker Saft Kattegatts äldreboende på Andersbergsringen och där blir det tydligt att fenomenet att få ”kontakt med på publiken” är mer psykologiskt än fysiskt.

Med ett grönt gallerstängsel mellan Saft och åhörarna rev bandet av olika 1950- och 60-talshits. Men nog diggades det alltjämt med från insidan gallret där de boende hade radat upp sig som en amfiteater i miniatyr inne på Kattegatts äldreboendes innergård.

– Man får mer kontakt med publiken när man är inomhus och närmare varandra, men detta funkar också bra, säger sångaren Kristina ”Stina” Sedelius.

Med att vara utomhus kan det dock såklart uppstå mer svåråtgärdade komplikationer.

– Vi har fått ställa in ett par gånger när det har regnat, säger Jakob Madestam, som gör sina första äldreboendeturné.

När HP besöker spelningen på tisdagen är det dock inget problem och parasollet som står uppställt över pianot är i skydd från solen, snarare än väta.

Bandet Saft är ett sommarband och har under de två senaste somrarna uppstått samt återuppstått för dessa turnéerna, men medlemmarna känner varandra från Kulturskolans kör sedan tidigare.

– Det är mesta svenska låtar, men inte bara. Vill vill spela nåt som de gamla känner igen, säger Madestam.

ANNONS

Och mycket riktigt kan man se några i publiken sjunga med lite tyst.

ANNONS