Så utreds M-listettans del i påstått fusk

Har den inkuppade M-ettan Niclas Jansson utlovat någon en hög placering i utbyte mot stöd? Det är en av frågorna när Moderaterna utreder om det förekom otillbörlig påverkan då listan till kommunvalet röstades fram. Dessutom ifrågasätts hans roll som medlemsansvarig så mycket att ett extra styrelsemöte på onsdagen fråntog honom tillgång till medlemsregistret.

ANNONS
|

HP har i flera artiklar skrivit om upproret som i lördags skedde mot den lista som Moderaternas nomineringskommitté i Halmstad tagit fram till höstens kommunval.

En av dem som reagerat över att flera kom till mötet med färdiga listor för exakt hur de skulle rösta emot förslaget som skickats ut till medlemmarna är Carl-Johan Berthilsson. Han säger sig vara mån om att inte låta bitter – trots att han blev nedpetad från plats 4 till 23, utanför en ordinarie fullmäktigeplats.

– Jag måste ändå få säga att detta inte gick rätt till, påpekar han när HP kontaktar honom.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

Med tanke på att en sådan plats är kombinerad med ekonomisk ersättning är det nästan att betrakta som en muta.

– Framför allt vänder jag mig mot att det skaffats stöd i utbyte mot löften till olika intressegrupper. Fast allvarligast är nog när man försöker skaffa någons stöd genom att utlova en hög listplacering – så som Leo Rand från Muf berättat att det var i hans fall, menar Berthilsson och tillägger:

ANNONS

– Med tanke på att en sådan plats är kombinerad med ekonomisk ersättning från kommunen är det i mina ögon nästan att betrakta som en muta.

Flera som hört av sig till HP har också reagerat över att Niclas Jansson som medlemsansvarig hade insyn i precis vilka som var medlemmar och vilka nya som tillkommit.

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

Det blir som att en spelare vid pokerbordet vet vilka kort alla andra har på handen.

– I en sådan position kan man se vilka man ska kontakta för att få fram ett visst resultat, eller göra kalkyler över olika majoriteter. Det blir som att en spelare vid pokerbordet vet vilka kort alla andra har på handen, säger en moderat som vill vara anonym.

”Allvarligast är nog när man försöker skaffa någons stöd genom att utlova en hög listplacering – så som Leo Rand från Muf berättat att det var i hans fall”, säger Carl-Johan Berthilsson.
”Allvarligast är nog när man försöker skaffa någons stöd genom att utlova en hög listplacering – så som Leo Rand från Muf berättat att det var i hans fall”, säger Carl-Johan Berthilsson. Bild: Johan Persson

När HP frågar Berthilsson om detta säger han sig inte veta hur det regleras i stadgarna. Samtidigt är han tydlig med att han åtminstone tycker det är ”moraliskt och etiskt förkastligt” av Jansson att föra upp sig själv överst när han sitter som medlemsansvarig.

– Jag skulle aldrig försätta mig i en sådan situation. Det stämmer inte med min värdegrund, säger Berthilsson.

Extra styrelsemöte

Christofer Lundholm, som är ordförande för Moderaterna i Halmstad, berättar att han fått så många propåer om det olämpliga i att den medlemsansvarige röstades upp som listetta att det på onsdagskvällen ska vara ett extra styrelsemöte.

ANNONS

– Förslaget är att Niclas Jansson fråntas tillgång till medlemsregistret medan den här frågan utreds, säger han.

Christofer Lundholm, som är ordförande för Moderaterna i Halmstad, har fått många propåer om det olämpliga i att den medlemsansvarige röstades upp som listetta.
Christofer Lundholm, som är ordförande för Moderaterna i Halmstad, har fått många propåer om det olämpliga i att den medlemsansvarige röstades upp som listetta.

Lundholm betonar att det råder stark sekretess kring vilka som är eller inte är medlemmar i partiet – och att det i princip bara är han själv, den medlemsansvarige och kansliet i Falkenberg som har insyn i registret.

– Inte ens om en moderat frågar mig om hans egen fru också är medlem får jag säga något. Så känslig är informationen, säger Lundholm.

Under mina 20 år i politiken har jag aldrig varit med om att man erbjudit så höga positioner till personer från ungdomsförbundet.

Även Lundholm har reagerat över att Leo Rand från Muf ska ha erbjudits en plats så högt upp på listan.

– Detta är unikt och måste verkligen utredas. Jag började själv inom Muf och under mina 20 år i politiken har jag aldrig varit med om att man erbjudit så höga positioner till personer från ungdomsförbundet, säger han.

Leo Rand själv, som är vice ordförande i Muf Halland, skapade uppståndelse i lördags när han vid nomineringsstämman tackade nej efter att ha röstats fram till sjätte plats.

”Det är anmärkningsvärt att någon som aspirerar på att vara förstanamn för Halmstads näst största parti kan vara så slarvig med fakta när han blir intervjuad av en journalist”, säger Leo Rand från Muf.
”Det är anmärkningsvärt att någon som aspirerar på att vara förstanamn för Halmstads näst största parti kan vara så slarvig med fakta när han blir intervjuad av en journalist”, säger Leo Rand från Muf.

– Jag blev både överraskad och misstänksam när Niclas Jansson erbjöd mig en hög plats, trots att jag nyss fyllt 19 år och aldrig gjort något inom politiken i Halmstad. Jag har ju inte ens hunnit rösta i ett val, säger Leo Rand till HP.

ANNONS

– Vid mötet såg jag också att de flesta som röstade på mig inte har en aning om vem jag är. Det kändes inte rätt.

Jag hade också kollat med partiet centralt om vissa saker kan ses som oegentligheter eller otillbörlig påverkan.

Lars Püss, som är ordförande för Moderaterna i Halland, bekräftar att frågan om ”kuppmakarna” försökt ”köpa” Leo Rands stöd med löfte om hög placering är en av dem han nu tittar på.

– Niclas Jansson har medgett för mig att det var så det gick till. Nu återstår det att se om man ska tolka det som stadgevidrigt. Stadgarna är inte så detaljerade som en lagbok – de ger bara ramarna för att det demokratiska systemet inte ska missbrukas, säger han.

Gänget som kuppade igenom sin lista i lördags är kritiska till att du pratat om fusk utan att lägga fram några bevis. Borde du inte ha gjort det?

– Anledningen till att jag varnade för fusk vid inledningen av stämman var att jag fått sådana signaler. Jag hade också kollat med partiet centralt om vissa saker kan ses som oegentligheter eller otillbörlig påverkan. Svaret jag fick var att det mycket väl kan vara så, säger Püss.

Bolla detaljer med Stockholm

– Men då hade ju inte mötet ägt rum ännu. Först nu kan man undersöka om det verkligen var fusk. Jag och en ombudsman ska bolla sådana detaljer med Stockholm i eftermiddag.

ANNONS
Ogiltigförklaras omröstningen från lördagens M-stämma så säger stadgarna, enligt Lars Püss, att förbundsstyrelsen där han är ordförande ska ta fram en ny lista i stället.
Ogiltigförklaras omröstningen från lördagens M-stämma så säger stadgarna, enligt Lars Püss, att förbundsstyrelsen där han är ordförande ska ta fram en ny lista i stället.

Püss är noga med att det inte är resultatet av omröstningen i sig som han vänder sig emot.

– Har allt gått rätt till så får alla gilla läget, oavsett om man hellre velat se en annan lista, säger han.

Vad händer ifall röstningen skulle ogiltigförklaras? Måste ni utlysa en ny stämma då?

– Nej, enligt stadgarna ska då förbundsstyrelsen för Moderaterna i Halland ta fram en ny lista, utan någon omröstning. Men själv tycker jag att det vore olyckligt – jag ser hellre att medlemmarna kallas igen.

Visste inget

Huvudpersonen själv – den nya, och ifrågasatta, listettan Niclas Jansson – säger att han inte visste något om att han ska plockas bort som medlemsansvarig förrän HP ringer.

– Jag har verkligen inte missbrukat medlemssystemet, säger han och fortsätter:

– De som haft insyn och makt att kunna göra kalkyler är snarare de som haft koll på anmälningarna till stämman.

 ”Vi borde kanske inte ha satt ihop hela topp 16, men att en grupp snackar ihop sig till ett lag för att kunna förverkliga sina idéer är inget anmärkningsvärt”, säger Niclas Jansson
”Vi borde kanske inte ha satt ihop hela topp 16, men att en grupp snackar ihop sig till ett lag för att kunna förverkliga sina idéer är inget anmärkningsvärt”, säger Niclas Jansson Bild: Roger Larsson

Dessutom bestrider han ”med emfas” att han erbjudit Leo Rand en bra listplacering med någon ”lojalitetskoppling”.

– Det är lätt att motbevisa. Om han nu ska ha tackat nej till att stödja mig skulle han ju med samma logik aldrig ha hamnat så högt som han gjorde, säger Jansson och tillägger:

ANNONS

– Alla de här grejerna sprids bara av dem som förlorade valet i lördags.

”Hans flickvän är Jonas Bergmans dotter och hans bäste vän är Carl-Johan Berthilssons son.”

Men Leo Rand har väl ingen anledning att ljuga om en sådan här sak?

– Han är ju färgad av att hans flickvän är Jonas Bergmans dotter och hans bäste vän är Carl-Johan Berthilssons son, säger Niclas Jansson.

Då HP kontrollerar detta med Leo Rand blir han förvånad och upprörd.

– Mollie Bergman är ordförande i Muf i Halmstad. Hon och jag är goda vänner genom politiken – någon annan relation har vi aldrig haft, säger han och tillägger:

– Det är anmärkningsvärt att någon som aspirerar på att vara förstanamn för Halmstads näst största parti kan vara så slarvig med fakta när han blir intervjuad av en journalist.

– Fakta är att både Jonas Bergman och Mikaela Waltersson tyckte att jag skulle acceptera sjätteplatsen, men jag bestämde själv att jag inte ville vara en del av det där, säger Rand.

Strul med servrarna

Niclas Jansson återkommer senare och utvecklar vad han tror ligger bakom spekulationerna om att han ska ha missbrukat sin ställning som medlemsansvarig.

– Vi upptäckte att många medlemmar inte registrerats för att det varit strul med servrarna. Därför såg jag till att partiet knappade in en massa medlemmar igen, förklarar han.

ANNONS

– Det är säkert det som vissa tolkat som något annat.

Han pekar också på att många medlemmar därför fått samma inträdesdatum, trots att de kanske redan varit medlemmar en längre tid.

Bjöd på fika

– Att jag bjöd Leo Rand på en fika och frågade om vilka ambitioner han har i politiken var inget konstigt. Det är strategiskt viktigt att få med Muf mer, det är där vi har våra framtida väljare, säger Jansson.

I fyra år har det varit ett stort missnöje med toppstyrningen och att ledningen inte lyssnat på kritiken mot det dåliga företagsklimatet.

Han säger nu att det vore synd om Moderaterna råkar ut för ”samma cirkus som Sverigedemokraterna”.

– Att det blivit så stormigt beror på att det i fyra år varit ett stort missnöje med toppstyrningen och att ledningen inte lyssnat på exempelvis kritiken mot det dåliga företagsklimatet.

– Lägger man till att medlemmarna för första gången fick chansen att säga sitt, förstår man att det blev stora omkastningar. Det kommer inte alls bli så när ombud ska rösta fram listan till regionvalet på lördag, för ombuden är minsann inte slumpvis tillsatta.

Vad säger du då om att utmålas som en kuppmakare?

– Vi borde kanske inte ha satt ihop hela topp 16, men att en grupp snackar ihop sig till ett lag för att kunna förverkliga sina idéer är inget anmärkningsvärt.

ANNONS

– Det blir nästan patetiskt när andra sidan klagar på detta med tanke på att de själva gjort så många gånger.

ANNONS