Lördagen den 1 augusti 2020 besökte runt 35 000 personer Tylösand. I år har kommunerna möjlighet att stänga ned vissa platser, såsom parker och badplatser, vid påtaglig risk för trängsel. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Lördagen den 1 augusti 2020 besökte runt 35 000 personer Tylösand. I år har kommunerna möjlighet att stänga ned vissa platser, såsom parker och badplatser, vid påtaglig risk för trängsel. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Lina Salomonsson/HP Arkiv

Så kan kommunen stänga ned stränder i sommar

Kommunen kan med stöd av pandemilagen stänga ned vissa offentliga platser, som parker och badplatser, vid påtaglig risk för trängsel. I Halmstad föreslås kommunstyrelsen få makten att utfärda dessa vistelseförbud.
– Jag hoppas att vi slipper använda oss av det här verktyget i sommar, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Begränsningsförordningen är utfärdad av regeringen med stöd av pandemilagen. Sedan den 11 mars 2021 har landets kommuner rätt att utfärda förbud mot att vistas på vissa offentliga platser. Det kan exempelvis handla om en park, en strand eller liknande.

En förutsättning för att kommunen ska kunna stänga ned en sådan offentlig yta är att det finns en påtaglig risk för trängsel på den aktuella platsen.

Ett kraftfullt verktyg

Vistelseförbudet är ett kraftfullt verktyg som innebär inskränkningar i enskildas frihet. Men det kan bli ett nödvändigt redskap i kampen för att hålla nere smittspridningen.

Under förra coronasommaren uppmärksammades ett besöksrekord i Tylösand. En lördag i augusti besökte runt 35 000 personer den populära stranden. Livräddarna vittnade då om att den sociala distanseringen var bristfällig, vilket bland andra SVT och Kvällsposten rapporterade om.

ANNONS

I Halmstad ska makten att förbjuda allmänheten från att vistas på en utpekad plats delegeras till kommunstyrelsen, som efter samråd med smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten fattar beslutet.

Syftet är att möjliggöra en snabb beslutsprocess.

– Tanken är att hela kommunstyrelsen kallas in om det uppstår en situation som gör att verktyget blir nödvändigt. Sedan får vi rådgöra kring förbudet och därefter får jag fatta beslutet rent formellt, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, och tillägger:

– Men jag hoppas att vi slipper använda oss av det här verktyget i sommar.

Endast förbud som gäller upp till fyra veckor kan beslutas av kommunstyrelsen. Förbud som varar längre än så ska beslutas av kommunfullmäktige.

Undantagna platser

Inte alla platser går att stänga ned, det finns undantag i vistelseförbudet. Exempel är där det bedrivs näringsverksamhet eller offentlig verksamhet, som köpcentrum och bibliotek. Det går inte heller att stänga ned gator eller färdmedel.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att kommunen tänker på att ett vistelseförbud kan ge oönskade följdeffekter, som att trängsel i stället uppstår på andra platser.

När väl kommunen utfärdat ett förbud är det polisen som ser till att det efterlevs. Att bryta mot det kan resultera i böter.

Den 25 maj ska frågan behandlas i kommunfullmäktige. Förslaget är då att fullmäktige delegerar ansvaret att fatta beslut om vistelseförbud till kommunstyrelsen.

ANNONS
ANNONS