Så högt ska hotellbygget i Halmstad bli.
Det planerade hotellbygget vid Österskans ska bli 59 meter högt, vilket motsvarar 63 meter över havet. Ovanpå taket ska i mitten dessutom finns ett schakt för hiss och trappor, som får vara högst 4,5 meter högt. Bild: White arkitekter

Så går bearbetningen av hotellförslaget

Vid helgens manifestation i Picassoparken riktades kritik mot att hotellförslaget ska ändras före folkomröstningen. Men redan i ramavtalet stod det att förslaget ska bearbetas.
– Det är naturligt att man måste skruva på alla planförslag. Så är det alltid, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef.

ANNONS
|

I samband med att hotellmotståndarna i lördags manifesterade med ballonger i Picassoparken fördes det fram kritik mot att folkomröstningen dröjer till januari nästa år.

– Vi vet att man håller på att ta fram ett nytt, modifierat förslag i Rådhuset. Förslaget ska vara klart i november, men vi vet inte vad det innehåller, förklarade Pia Arborelius, Folkinitiativets talesperson, för HP.

– Om folkomröstningen hålls i januari blir det alltså det nya förslaget vi ska rösta om. Så var det inte tänkt, menade hon.

LÄS MER:Ballongerna svävade mot skyn i protest mot hotellbygget

Men enligt Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef på Halmstad kommun, är det varken något konstigt eller ovanligt med att förslaget bearbetas.

ANNONS
Mark- och exploateringschef Magnus Sjöberg.
Mark- och exploateringschef Magnus Sjöberg. Bild: ANNIKA KARLBOM

Har ingått från början

– Det har ingått från första början att det behövs en del modifieringar – som det alltid görs, säger han och hänvisar även till ramavtalet, som parterna skrev under hösten 2018.

LÄS MER:Hotellavtal om Österskans har undertecknats

I ramavtalet står klart och tydligt att förslaget ska ”bearbetas vidare i detaljplaneprocessen”.

I det sammanhanget står också att ”medskicket i projektgruppens beslut ska studeras vidare”.

Experternas synpunkter

Projektgruppen bestod av ett halvdussin experter, där bland annat stadsarkitekt Kajsa Sparrings ingick.

Stadsarkitekt Kajsa Sparrings.
Stadsarkitekt Kajsa Sparrings. Bild: Jari Välitalo

– Förutom att vi föreslog vilket av de tre förslagen som borde utses till vinnare – och motiverade varför – skickade vi med synpunkter på vad som behövde bearbetas, förklarar hon för HP.

Bland annat står det där att ”de skulpturala kvaliteterna” kan förstärkas. Vad menas med det?

– De vridna volymerna upptill gör ju att det här projektet sticker ut. Därför är det viktigt att de verkligen görs på ett bra sätt, säger Kajsa Sparrings.

Det står också att ”uttrycket behöver utvecklas och skalan prövas för att ge ett slankare uttryck”. För en lekman låter det som att hotellet behöver bli smalare – är det så?

– Slankare uttryck måste inte nödvändigtvis betyda att en byggnad verkligen är smalare. Det kan handla om vilket intryck man får av olika fasader eller av vilken vridning det blir på de övre delarna.

ANNONS

Dessutom står det att avståndet till Nissan behöver utredas för att säkerställa projektets publika stråk längs vattnet. Vill ni flytta bygget längre ifrån Nissan?

– Nej, det är inte aktuellt. Sedan vi skrev det där i början av 2018 har dock tävlingsförslaget reviderats genom att den nedersta delen minskats så att det är mer plats mellan Nissan och bygget. Men de pinnar som är utsatta är det som gäller.

Enligt ramavtalet skulle ett förslag till beslut om antagande ligga klart senast andra kvartalet 2021, men nu sägs att det blir i november. Varför dröjer det så länge?

– Det finns flera anledningar, bland annat har vi fått in många synpunkter att väga in.

När planförslaget förra året gick ut på samråd fick allmänheten tre månader, i stället för det normala en månad, på sig att tycka till. Detta ledde till att över 200 privatpersoner lämnade in skrivelser.

LÄS MER:Tid att tycka om hotell slut – nu går processen vidare

Till detta kommer ett 20-tal yttranden från sakägare, olika myndigheter samt kommunala nämnder och bolag.

Miljökonsekvensbeskrivning

– Länsstyrelsen kom med många kritiska påpekanden. Vi har bland annat fått krav av dem att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Det innebär att vi också måste göra en antikvarisk utredning för att titta på vilka särskilda värden som finns på platsen och se hur kulturmiljön och riksintressen påverkas, säger Kajsa Sparrings och tillägger att processen kring kraven på en folkomröstning också tagit tid.

ANNONS

LÄS MER:Länsstyrelsen starkt kritisk mot planerat hotellbygge

– Men i ramavtalet står att förslaget måste vara antaget senast andra kvartalet 2023, så vi har marginal.

Blir ni klara till november?

– Det är svårt att säga ett exakt datum, men vårt granskningsförslag kommer att vara klart i god tid före folkomröstningen i januari. Sedan ska alla också få en chans att ha synpunkter på det förslaget, säger Kajsa Sparrings.

LÄS MER:MP vill lösa bråket inför folkomröstningen

LÄS MER:Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

LÄS MER:Folkinitiativet planerar protestaktion med ballonger

LÄS MER:Nytt beslut – så ska folkomröstningen gå till

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

LÄS MER:Folkomröstning föreslås få en egen valdag

LÄS MER:Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

ANNONS