Hemvårdsförvaltningens chef Jennie Vidal, till vänster om kommundirektören Mattias Rossköld, fick i mitten av mars fortfarande acceptera att allt fokus låg på skolornas förvaltningschefer Ewa Kristensson och Pauline Broholm Lindberg. Trots att Vidal kämpade för att utsattheten hos de äldre – och läget för personalen som jobbar för dem – skulle uppmärksammas, hette det i mitten av april att kommunledningen ”förlorat förtroendet” för hennes krisledningsförmåga.
Hemvårdsförvaltningens chef Jennie Vidal, till vänster om kommundirektören Mattias Rossköld, fick i mitten av mars fortfarande acceptera att allt fokus låg på skolornas förvaltningschefer Ewa Kristensson och Pauline Broholm Lindberg. Trots att Vidal kämpade för att utsattheten hos de äldre – och läget för personalen som jobbar för dem – skulle uppmärksammas, hette det i mitten av april att kommunledningen ”förlorat förtroendet” för hennes krisledningsförmåga. Bild: Jari Välitalo

Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

När HP granskar motiven till varför hemvårdschefen Jennie Vidal fick sparken framträder en helt annan bild än den officiella. Den pekar på att kommunledningen inte verkar ha gillat att ligga steget efter i krisledningen under pandemin. Och på att Vidal fick klä skott för irritationen som fanns mot initiativ och frispråkighet hos hemvårdspolitiker.

ANNONS
|

I flera artiklar har HP försökt skildra dramatiken kring kommunstyrelsens överraskande beslut i april 2020 att entlediga Jennie Vidal från sin post som chef för hemvårdsförvaltningen – det som några veckor senare slutade med att kommunen löste ut henne med ett avgångsvederlag på drygt 1,3 miljoner kronor.

LÄS MER:Jennie Vidal slutar i Halmstad: ”Överens om att gå skilda vägar”

Att de högsta politikerna fattade ett så drastiskt beslut mitt under coronapandemin motiverades med att krisledningsnämnden – som består av de sex kommunråden – och kommundirektören Mattias Rossköld saknade förtroende för Vidals krisledningsförmåga.

LÄS MER:Jennie Vidal får sparken som hemvårdschef

– Vi har haft olika syn på lägesbild och prioriteringar, och upplevt samverkansproblem både internt och externt, förklarade Jonas Bergman (M), ordförande i såväl krisledningsnämnden som kommunstyrelsen, i HP.

ANNONS

LÄS MER:Mattias Rossköld om Jennie Vidals avgång

– I den här extraordinära händelsen har det funnits brister i krisledningsförmågan som till slut har blivit så tydliga att de påverkat förtroendet. Och då har vi behövt agera, förklarade kommundirektör Rossköld.

Att Jennie Vidal skulle vara dålig på att krisleda förvånar många. Särskilt med tanke på att hon som hemvårdschef var van vid att verksamheten måste fungera dygnet runt, årets alla dagar, även när det inträffar bränder, stormar eller översvämningar.

Att hon dessutom skulle vara dålig på att samverka förvånar ytterligare. Bland annat sett till de tre nationella priser hon var med om att vinna i slutet av 2019, som handlar just om god förmåga att samverka.

LÄS MER:Hemvårdschef Jennie Vidal utsedd till årets inspiratör

”Årets Inspiratör sätter laget före jaget och sprider god energi vidare i organisationen. Pristagaren hyllar sina medarbetare och inspirerar hela förvaltningen till att arbeta gemensamt”, står det exempelvis i en av motiveringarna.

Hemvårdsförvaltningen fick mycket positiv uppmärksamhet i slutet av 2019. Här syns nämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M), förvaltningschefen Jennie Vidal och boendechef Ana Maria Chrysoulakis.
Hemvårdsförvaltningen fick mycket positiv uppmärksamhet i slutet av 2019. Här syns nämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M), förvaltningschefen Jennie Vidal och boendechef Ana Maria Chrysoulakis. Bild: Anna-Karin Forsberg

”För att i samarbete med kommunens bostadsbolag och stadsnät ha byggt digitaliserade lägenheter för de äldre vinner Halmstads kommun och Jennie Vidal årets eDiamond award 2019”, står det i en annan.

Ska ha lovat att inte uttala sig

Flera gånger har HP förgäves försökt få henne att ställa upp på en intervju om hennes version av varför hon fick kicken.

– Jag har lagt det bakom mig och fokuserat framåt. Jag känner att jag trivs jättebra här i Ljungby, förklarade Vidal så sent som i december förra året, när HP gjorde reportage om hur hon nu jobbar som kommundirektör öster om länsgränsen.

ANNONS

LÄS MER:Jennie Vidal trivs bra på nya jobbet efter ett omtumlande år

Även inför den här artikeln har HP erbjudit henne att kommentera, men hon har avböjt.

Vissa har tolkat hennes tystnad som att hon trots allt kanske inte har rent mjöl i påsen, men HP:s källor pekar däremot på att det finns en logisk förklaring. De hävdar i stället att det handlar om att hon lovat den politiska ledningen i Ljungby – som är moderat, precis som Jonas Bergman i Halmstad – att inte uttala sig om entledigandet. Lillebror Ljungby vill helt enkelt inte stöta sig med storebror ute vid kusten.

Så i stället har HP lusläst mejl, tjänsteskrivelser, sammanträdesprotokoll och andra handlingar. Tidningen har också pratat med politiker, tjänstemän och personer i Jennie Vidals närhet för att komma så nära sanningen som möjligt.

Har legat i framkant

Bilden som då direkt framträder är att den sparkade hemvårdschefen legat i framkant. Både när det gäller krisledning och samverkan med andra.

Redan i december 2019 – när corona än så länge bara verkade vara ett problem i Kina – finns en dialog med kommunledningen om att hemvårdsförvaltningen är klar med sin årliga revidering av sin pandemiplan. Det förs då också fram att även den kommunövergripande planeringen bör aktualiseras – men svaret från kommunledningen är att det inte finns några sådana planer för 2020, utan behovet får bedömas ”längre fram”.

ANNONS
Jennie Vidal sökte tjänsten som kommundirektör i Halmstad, men den gick i stället till Mattias Rossköld. Efter att hon fick sparken av Halmstads kommun fick hon jobb som kommundirektör i Ljungby.
Jennie Vidal sökte tjänsten som kommundirektör i Halmstad, men den gick i stället till Mattias Rossköld. Efter att hon fick sparken av Halmstads kommun fick hon jobb som kommundirektör i Ljungby. Bild: Anders Andersson

I slutet av januari – när de första europeiska coronafallen konstaterats bland fransmän som kommit hem från Kina – skriver Vidal och varnar för att handsprit kan bli bristvara, som under svininfluensan. Svaret hon får är att man kan ”avvakta och se vad som sker närmsta veckorna”. Dessutom är bedömningen då att kommunal vård inte kommer att ha med smittade patienter att göra.

Första coronafallet i Sverige rapporteras i Jönköping den 31 januari 2020. Det hundrade fallet rapporteras den 7 mars – och sedan dröjer det bara nio dagar till innan det tusende fallet rapporteras.

Fokus på skolorna

Inom kommunledningen i Halmstad är det vid den här tiden stressigt. Med tanke på att var femte person i Halmstad är över 65 år, den åldersgrupp som är skörast, ligger hemvårdsförvaltningen på i olika frågor, bland annat när det gäller andningsskydd. Men fortfarande är kommunens fokus mest på att skolorna ska hållas öppna.

Ett exempel är en presskonferens i Rådhuset den 13 mars 2020. Kort innan den ska hållas får hemvårdschefen besked om att ”det kunde vara bra” om hon också var med. När Vidal kommer till kommunstyrelsesalen, där journalisterna väntar med kameror och frågor, får hon dock bara direktiv om att sitta med – utan att kommundirektören ber henne att berätta om något särskilt för medierepresentanterna.

ANNONS
Vid kommunens presskonferens om coronaläget i mitten av mars fick Jennie Vidal, till vänster, mest sitta och lyssna när bland annat kommundirektör Mattias Rossköld och barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm-Lindberg uttalade sig.
Vid kommunens presskonferens om coronaläget i mitten av mars fick Jennie Vidal, till vänster, mest sitta och lyssna när bland annat kommundirektör Mattias Rossköld och barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm-Lindberg uttalade sig. Bild: Jari Välitalo

Samtidigt har kommunikationsavdelningen förberett de andra deltagande förvaltningscheferna med talepunkter på inplastade kort, med vilka saker som ska föras ut angående skolorna i Halmstad.

LÄS MER:Inga fall av corona i skola eller på äldreboende

Den 19 mars rapporteras dock om att corona kommit in på ett äldreboende i Laholm – och det är bara början på en utveckling där det ska dugga tätt mellan rapporter om hur äldre som har hemtjänst eller personer som bor på äldreboenden dör av covid-19.

LÄS MER:Äldre med hemtjänst har smittats av corona

Vägrar ljuga för medierna

Enligt vad HP erfar vill Mattias Rossköld i slutet av mars att hemvårdschefen går ut i medierna och talar om att läget är under kontroll. Som HP tidigare nämnt vägrar hon – både med hänvisning till att det inte är sant och till att personalen ute på fältet kommer att reagera över att det inte stämmer med verkligheten.

I nuläget känner jag mig trygg med att vi har det vi behöver.

I stället är det kommundirektören själv som den 28 mars svarar på frågor från HP om det ansträngda läget inom hemtjänsten.

LÄS MER:Ansträngt läge inom hemtjänsten

– I nuläget känner jag mig trygg med att vi har det vi behöver, säger Rossköld till tidningen.

Mattias Rossköld tog på sig att berätta för HP om läget inom hemtjänsten i slutet av mars 2020 – när Jennie Vidal vägrade att ljuga. ”Jag känner mig trygg med att vi har det vi behöver”, förklarade han.
Mattias Rossköld tog på sig att berätta för HP om läget inom hemtjänsten i slutet av mars 2020 – när Jennie Vidal vägrade att ljuga. ”Jag känner mig trygg med att vi har det vi behöver”, förklarade han. Bild: Jari Välitalo

– Vi har tillgång till den utrustning som krävs för i dag och de närmaste dagarna. Därefter sköter regionen fördelningen så att det material vi har tillgång till fördelas till rätt ställe, förklarar han.

ANNONS

Vidal skriver till Bergman

Samma dag skriver Jennie Vidal till Jonas Bergman att det finns ”stora ansvarsfrågor avseende hälso- och sjukvården mellan region och kommun som måste hanteras av politiker”.

I mejlet kan man läsa att hon ”ser med stor oro på kommande veckors ökande belastning” och påtalar vikten av att ”politiskt diskutera att nuvarande hemsjukvårdsavtal måste ha undantag vid pandemier”.

Den 31 mars skriver hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) till Jennie Vidal att kommundirektören nu lovat att allt är under kontroll och att han bedyrar att det finns skyddsutrustning och handsprit.

Hemvårdschefen mejlar då till Rossköld och påpekar att ”det förekommer olika bilder om skyddsutrustningen” samt bifogar information från ansvariga på fältet som rapporterar om stora brister.

Hjälp från andra förvaltningar

Det förs vid den här tiden också diskussioner om att hemvårdsförvaltningen behöver få hjälp med personal från andra förvaltningar. Bland annat är det stora luckor i hemtjänstens scheman på grund av att personalen fått direktiv att stanna hemma vid minsta symtom, samtidigt som många vabbar eftersom barnen inte får gå till skolan om de är snuviga.

När Vidals entledigande skulle motiveras nämndes bland annat att hon ska ha vägrat att just ta emot personal. Det enda uns av belägg HP kunnat hitta för detta är ett fall där hon erbjöds en brandingenjör från räddningstjänsten som stabschef – och då först svarade att de redan har folk på den befattningen, och i stället behöver sådana som kan gå ut och hjälpa de äldre. Tilläggas ska också att stabschefsstödet ändå togs emot.

ANNONS

Hemvårdsförvaltningen använde sedermera också bland annat personal som blivit sysslolös på flygplatsen till att dela ut hygienpaket till äldre som uppmanats att stanna hemma och inte besöka affärer.

Rossköld påpekar att allt är ”mycket väl förberett” och att hennes förvaltning verkar vara förberedd på att ta emot personal.

På skärtorsdagen, den 9 april, skriver kommundirektören ett mejl till Jennie Vidal där han tackar för ”allt gott arbete och mycket goda insatser”.

Rossköld påpekar att allt är ”mycket väl förberett” och att hennes förvaltning verkar vara förberedd på att ta emot personal.

Under påskhelgen händer emellertid något som uppenbarligen ska få stora följder för hans och kommunledningens förtroende för Vidal – trots att hon egentligen inte är inblandad.

Nämndens ordförande slår larm

Söndagen den 12 april 2020 publicerar nämligen HP en intervju på nätet med hemvårdsnämndens ordförande, där M-politikern Mankell slår larm om att ”personalbristen på Halmstads äldreboenden, i hemtjänsten och hemsjukvården är så stor på grund av pandemin att man snart inte kan ta hand om de äldre på ett säkert sätt”.

LÄS MER:Hemvårdspolitiker slår larm: ”Läget är akut”

Jonas Bergman (M) gillade inte att partikollegan Ann-Charlott Mankell under påskhelgen 2020 slog larm i HP om personalläget. HP:s granskning visar att förvaltningschefen Jennie Vidal sedan verkar ha fått lida för detta.
Jonas Bergman (M) gillade inte att partikollegan Ann-Charlott Mankell under påskhelgen 2020 slog larm i HP om personalläget. HP:s granskning visar att förvaltningschefen Jennie Vidal sedan verkar ha fått lida för detta. Bild: Jari Välitalo

HP berättade i samband med Mankells avhopp häromveckan att hon efter den intervjun blev uppringd och kritiserad. HP kan nu avslöja att det var Jonas Bergman som var kritisk till att hon uttalade sig så i tidningen.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

Vidal utsätts för korsförhör

På onsdagen den 15 april 2020 håller därefter krisledningsnämnden, där Bergman är ordförande, möte i Rådhuset. Olika tjänstepersoner får frågor av nämnden, bland annat barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm Lindberg och socialförvaltningens chef Hans-Jörgen Wahlhed.

ANNONS

Till sist får hemvårdschefen Jennie Vidal stanna kvar och enligt vad HP erfar blir hon då utsatt för ett hårt korsförhör av kommunråden i nämnden. Till viss del handlar det om detaljfrågor som hon inte fått i förväg – exempelvis om exakt vilken frånvaro det är inom de olika hemtjänstområdena. Frågor som är svåra att svara på när en förvaltningschef inte har ansvariga chefer på plats att kolla med.

Tvingas bära hundhuvudet

Men framför allt handlar det enligt HP:s källor om frågor kring beslut och uttalanden som gjorts av politiker i hemvårdsnämnden.

Förutom Mankells larm i HP-intervjun, är kommunråden bland annat kritiska till att nämnden har krav på att man måste ha utdrag från belastningsregistret vid anställningar, eftersom det blir krångligare att flytta personal då. Kommunråden ska också ha ifrågasatt varför hemvårdschefen inte stoppade initiativet från politikerna i hemvårdsnämnden om att dela ut paket med hygienartiklar till äldre.

Hur denna kritik från politiker mot politiker sedan kan leda till att en förvaltningschef får bära hundhuvudet är svårt att förstå. Men som HP tidigare återgett lyckas samma kommunråd sedan få kommunstyrelsen att klubba igenom beslutet att entlediga Vidal på tisdagen den 21 april.

Rossköld förklarade att kritiken mot Vidals bristande krisledningsförmåga var framförd till henne och att hon var införstådd med att hon måste sluta.

– På kommunstyrelsemötet förklarade Rossköld att kritiken mot Vidals bristande krisledningsförmåga var framförd till henne och att hon var införstådd med att hon måste sluta som hemvårdschef, berättar Fabio Ishaq (SD) för HP.

ANNONS

LÄS MER:Fabio Ishaq (SD) om att avsätta Vidal: ”Jag känner mig lurad”

Sverigedemokraternas Fabio Ishaq var med och röstade igenom entledigandet av Jennie Vidal, men säger sig i efterhand ha blivit förd bakom ljuset – bland annat av Mattias Rossköld.
Sverigedemokraternas Fabio Ishaq var med och röstade igenom entledigandet av Jennie Vidal, men säger sig i efterhand ha blivit förd bakom ljuset – bland annat av Mattias Rossköld. Bild: Jari Välitalo

Men som HP avslöjat kom beskedet om kritiken och entledigandet som en blixt från klar himmel för Vidal.

LÄS MER:Medarbetare bevittnade Vidal få sparken per telefon

När HP fortsätter att leta fakta om hennes krisledningsförmåga blir frågetecknen kring kritiken bara fler och fler.

Ett exempel kan hämtas från det ”extra nyhetsbrev om corona” som Halmstads kommun den 5 maj 2020 – alltså bara två veckor efter beslutet att entlediga Vidal –skickar ut till alla som jobbar inom hemvårdsförvaltningen.

Jag är imponerad och positivt överraskad av hur väl förberedd verksamheten är för att hantera covid-19-pandemin.

I detta uttalar sig Hans Ekberg, som hoppat in som tillförordnad hemvårdschef, om vilket ”omfattande arbete som gjorts för att anpassa och uppdatera rutiner, planlägga handlingsalternativ och skapa möjligheter att möta ett större antal sjukfrånvaro i organisationen”.

Räddningstjänstens chef Hans Ekberg hoppade in som hemvårdschef när Vidal entledigades. Här syns han med samhällsbyggnadsdirektör Lisa Rönnberg och barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm Lindberg från tillfället då de bjöd in HP för att berätta att de tycker att Mattias Rossköld är en bra chef.
Räddningstjänstens chef Hans Ekberg hoppade in som hemvårdschef när Vidal entledigades. Här syns han med samhällsbyggnadsdirektör Lisa Rönnberg och barn- och ungdomsförvaltningens chef Pauline Broholm Lindberg från tillfället då de bjöd in HP för att berätta att de tycker att Mattias Rossköld är en bra chef. Bild: Jari Välitalo

Det låter inte som att han talar om något som åstadkommits i all hast efter Vidals entledigande när han i nyhetsbrevet säger:

– Jag är imponerad och positivt överraskad av hur väl förberedd verksamheten är för att hantera covid-19-pandemin.

Bra betyg för ledning under pandemin

HP har även begärt ut den medarbetarenkät som i år gjorts i Ljungby kommun, där Jennie Vidal som nämnts blev kommundirektör efter att hon sparkats som hemvårdschef i Halmstad.

I enkäten – som besvarats av 1 818 medarbetare, vilket nästan är tre fjärdedelar av de kommunanställda i Ljungby – säger 94 procent att deras arbete känns meningsfullt, 80 procent att de har en chef som visar uppskattning och 75 procent att deras arbetsplats kännetecknas av tillit och ömsesidig respekt.

ANNONS

Värt att påpeka är också att organisationen får bra betyg från medarbetarna när det gäller information och ledning under pandemin.

Jonas Bergman (M), ordförande i såväl kommunstyrelsen som krisledningsnämnden, har lovat att ställa upp på en större intervju tillsammans med kommunrådet Jenny Axelsson (C).
Jonas Bergman (M), ordförande i såväl kommunstyrelsen som krisledningsnämnden, har lovat att ställa upp på en större intervju tillsammans med kommunrådet Jenny Axelsson (C). Bild: Jari Välitalo

HP har nu bokat in en större intervju med Jonas Bergman (M) och hans kommunrådskollega Jenny Axelsson (C), där de ska få svara på frågor om såväl entledigandet av hemvårdschefen som andra granskningar HP gjort på sistone.

LÄS MER:M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER:Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

LÄS MER:Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

LÄS MER:Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

LÄS MER:Förtroendet för kommunchefen blir fråga för kommunfullmäktige

ANNONS