Så dyr blir folkomröstningen om hotellet

Fem miljoner – eller 200 000 kronor. Det är prislappen för folkomröstningen om hotellet beroende på om valet ska göras före det allmänna valet eller samtidigt.
– Det här är inte i första hand en fråga om ekonomi, utan om demokrati, uppger Stefan Pålsson (S), kommunråd.

ANNONS
LocationHalmstad||

För en månad sedan stod det klart att Folkinitiativet ”Önskar inget hotell i Picassoparken” hade fått ihop tillräckligt många giltiga namnunderskrifter för att frågan om en folkomröstning om hotellbygget vid Österskans ska tas upp i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Tillräckligt många namn giltiga – för historisk folkomröstning

Dessutom har samtliga politiska partier redan flaggat för att de kommer att säga ja till att folket ska få säga sitt i frågan.

600 personer behövs

I slutet av april ska valnämnden diskutera den kommande folkomröstningen. Kommunstyrelsen vill nämligen ha svar på vad en folkomröstning skulle innebära för valnämnden och för Halmstads kommun.

I det yttrande som valnämnden då ska ta ställning till skriver Ewa Sjögren (M), valnämndens ordförande, och Carl Westman, servicekontorets förvaltningschef, att cirka 600 personer behöver rekryteras för att genomföra ett val. Det handlar om allt från ordförande i valdistrikten till röstmottagare och kanslipersonal.

ANNONS

Valnämndens kansli uppges vara förberett på att genomföra en folkomröstning redan i höst alternativt i början på nästa år. Men om en folkomröstning görs före det allmänna valet behöver den genomföras senast den 6 mars nästa år eftersom resurserna sedan måste läggas på det stundande riksdag-, region- och kommunvalet.

Stor skillnad i kostnad

En analys som gjorts visar att det är lämpligare ur säkerhets- och arbetsmiljösynpunkt om valen separeras. Men det blir också dyrare.

Ska folkomröstningen skiljas från de allmänna valen blir kostnaden cirka fem miljoner. Samkörs de beräknas extrakostnaden landa på 200 000 kronor för den extrapersonal som krävs i vallokaler och på valkansliet.

HP ställde frågan om det är värt fem miljoner att skilja valen åt till ett antal ledande politiker.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, uppger att diskussioner fortfarande förs om bästa dag för en folkomröstning. Han anser att kostnaden är en av flera aspekter att ta hänsyn till.

– Även tidsplanen för det pågående arbetet med detaljplanen, demokratisk delaktighet och möjligheterna att rent organisatoriskt ordna en omröstning vid olika tänkbara tidpunkter är några av de aspekter som måste vägas in i beslutet, säger han.

Kostnaden inte avgörande

Även Stefan Pålsson (S), uppger att diskussioner pågår och att han därför inte kan ge några definitiva besked.

ANNONS

– Men gällande kostnaden så är det inte den som ska få styra. Det här är inte i första hand en fråga om ekonomi, utan om demokrati. De argumenten måste få väga tyngst. Ska ekonomin få avgöra så hade det billigaste varit att inte ha någon omröstning alls. Så kan vi inte resonera, säger han och tillägger:

– Vidare så är det ett arbete med att ta fram detaljplanen som måste fortgå. Ska vi få framdrift i det arbetet så gynnas vi av att hålla valet innan valdagen.

Ola Nilsson (MP) är inne på samma linje.

– För mig är detta inte en valtaktisk sak utan en demokratisk fråga. Men innan man fått svar om alla för- och nackdelar är det svårt att säga något definitivt, säger han.

SD vill samköra

Både KD, C och L uppger att samtal pågår och att de därför inte kan lämna några besked medan både SD och V har satt ner foten – fast på olika sätt.

– Vi har sagt från början att vi vill att folkomröstningen ska ske samtidigt som det allmänna valet. Tidsintervallet mellan de två valen är väldigt kort och det blir en hög ekonomisk satsning på en separat folkomröstning vilket enligt oss är resursslöseri. Vi tror också att om man samkör så leder det till högre valdeltagande i folkomröstningen, säger Fabio Ishaq (SD).

ANNONS

– För oss är det viktigt att separera valen ur demokratisynpunkt. Valrörelsen bör handla om jämlikhet och klimat, hur partierna vill utveckla Sverige och Halmstad, inte om en väldigt specifik sakfråga. Dessutom vill vi, precis som folkinitiativet, att frågan ska avgöras inom rimlig tid. Halmstad är en rik kommun, vi har råd att separera valen, säger Tania Bengtsson (V).

ANNONS