Slottsjordsskolan i Halmstad
Slottsjordsskolan i Halmstad Bild: Ninni Mikael

Särskoleundervisning till nya skolor

Särskoleverksamhet bedrivs i dag på fem kommunala skolor i Halmstad. Undervisning ska på sikt avvecklas på de nuvarande skolorna och flytta till tre helt nya skolor.

ANNONS
|

Omorganisationen av grundsärskolorna innebär att grundsärskoleeleverna ska kunna gå hela sin skolgång på en och samma skola, från årskurs 1 till årskurs 9.

Det ska bli 45 elevplatser på vardera skola för särskoleelever, vilket blir en ökning av antalet elevplatser jämfört med dagens cirka 85 särskoleelever.

– Kommunen växer i storlek och vi räknar med ett ökat behov av platser i särskolan. Med de nya skolorna kommer det att finnas fler platser än i dag. Det blir en fin satsning för Halmstads kommun när vi ersätter de gamla lokalerna, säger Mari-Anne Öberg, planeringsutvecklare på Halmstads kommun.

Ny stadsdel

En av de nya grundsärskolorna kommer att ligga i den nya stadsdelen Ranagård och kommunen planerar att de andra två skolorna ska placeras i stadsdelarna Vallås och Kärleken.

ANNONS

– Skolan på Ranagård ska stå klar 2023 och de nya skolorna på Kärleken och Vallås förväntas bli klara några år efter. Men det är inte avsatt pengar för Vallås och Kärleken än, säger Mari-Anne Öberg.

De flesta som går i särskoleklasser i dag berörs inte av omstruktureringen utan merparten hinner gå klart innan de nya skolorna ska verkställas.

– Målet med omstruktureringen är att det ska finnas fungerande och ändamålsenliga lokaler för den verksamhet som ska bedrivas. Men sen är tomter en bristvara, särskilt i Halmstads centrala delar. Det viktiga är att skolorna får en spridning i hela kommunen, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Tillfälliga lokaler

Samtidigt som det byggs nya skolor innebär det att elever och personal flyttas till tillfälliga lokaler. Under läsåret 2019/2020 fanns det 2 900 elevplatser i paviljonger varav 27 procent av dem fanns i tillfälliga lokaler. Och antalet beräknas öka till nästa år.

– Paviljongerna i kommunen ska avvecklas eftersom det är en enorm ekonomisk belastning för kommunen och skattebetalarna. Det finns ett behov av om- och nybyggnation efter många års bristande planering och ledning. Det har funnits en brist i det långsiktiga arbetet så det är bra att det byggs nu. Men processen är fortfarande långsam, säger Lars El Hayek (S).

ANNONS

Inför ombyggnationen av Östergårdsskolan flyttar särskoleeleverna med personal till tillfälliga lokaler på Slottsjordsskolan.

– De börjar flytta under nästa år och det är en kortsiktig lösning tills det blir klart. Eftersom Östergårdsskolan är en 4–9 skola kommer det sen inte att vara någon grundsärskoleundervisning på Östergårdsskolan, säger Mari-Anne Öberg.

Kommunen planerar för att Vallåsskolan ska rivas och att det i stället byggs en ny skola. Beslut är ännu inte taget i kommunfullmäktige, men förslaget finns med i kommunens planeringsdirektiv.

Kommunen har ambitioner om att den nya skolan ska stå klar 2028.

– Jag är lite försiktigt optimistisk till tidsplanen, genom åren har vi sett många skolprojekt som inte har blivit klara i tid av olika orsaker, säger Lars El Hayek.

LÄS MER:Hylte har ingen koll på särskolan

ANNONS