Lägre avgift har lockat fler att parkera i p-huset Svartmunken.
Lägre avgift har lockat fler att parkera i p-huset Svartmunken. Bild: Halmstads kommun

Sänkt avgift har fått fler att parkera i Svartmunken

I början av april halverades p-avgiften i Svartmunken. Syftet var att få fler att välja det nya p-huset framför mer citynära parkeringsplatser. Åtgärden ledde till en fördubblad beläggning.
– Jag hade hoppats på mer, men corona har påverkat, säger Ulf Boberg, trafikingenjör.

ANNONS
|

Ända sedan p-huset i hörnet av Skolgatan och Fredriksvallsgatan togs i drift för ett och ett halvt år sedan har beläggningen varit dålig.

I ett försök att få folk att hitta till p-huset valde teknik- och fritidsnämnden att halvera taxan i p-huset från början av april. Åtgärden har haft effekt.

– Vi mäter beläggningen tre gånger per dag, klockan nio, tolv och tre. I januari, februari och mars hade vi i snitt 30 fordon i p-huset vid dessa tidpunkter. Efter att vi sänkt avgiften gick det upp till mer än det dubbla, 70 bilar i snitt, berättar Ulf Boberg.

ANNONS

Detta trots att corona har påverkat folks benägenhet att ta sig in till stan.

– Höjningen är inte stor. Jag hade hoppats på mer, men hade det inte varit för coronaläget är min gissning att vi sett en tiodubbling, säger Ulf Boberg och tillägger:

– I och med att det är färre som besöker city finns det också fler lediga platser ännu närmre stan som folk i stället väljer.

Torggaraget har minskat sin beläggning på grund av coronaläget konstaterar han, även om han inte har några exakta siffror därifrån.

– Många av dem som har abonnemang i Torggaraget jobbar hemifrån och eftersom det är mycket ledigt på gatorna i stan parkerar kunder där i stället.

Även i p-hus Gamletull märks en minskning men den är inte lika påtaglig som i Torggaraget säger Ulf Boberg.

– I januari hade vi en beläggning på 330 i snitt, under april och maj har den legat på 280. Visserligen 50 färre men ändå bra. Vi har abonnemang där för många som bor i området men jag är ändå lite förvånad över att det inte varit mer tapp under dagtid.

Avgiftshalveringen på Svartmunken gäller juni ut. Möjligen kan avstängningen av Lilla torg i sommar innebära en ytterligare ökning av fordon i p-huset, men än har inte någon sådan effekt märkts av uppger Boberg.

ANNONS

LÄS MER HÄR:

ANNONS