Sällsynt naturfenomen synligt i julhelgerna – håll koll i skogen!

Men oj, är det tomten som har fastnat med skägget? Det skulle man nästan kunnat tro när det ovanliga naturfenomenet visade sig i skogen vid Danska fall utanför Simlångsdalen i julhelgen.

ANNONS
|

Håris, vätteskägg, bomullsis, kamis eller sidenis. Det sällsynta naturfenomenet har många namn.

På håll ser det ut som en liten ansamling av snö, men tittar man nära påminner det mer om grova hårstrån. Eller ett krulligt tomteskägg.

– Håris bildas när fukt tränger ut ur vattenindränkta trästycken vid temperaturer strax under noll grader, förklarar meteorologen Linus Karlsson på SMHI.

Väderförhållandena måste vara exakt de rätta för att fenomenet ska kunna uppstå.

Vått trä i frusen mark

– Trästycket får inte vara fruset, även om temperaturen i luften ska ha sjunkit under nollan. Under sådana omständigheter kan vattnet tränga ut genom träets små porer, frysa och sedan växa så att iskristallerna blir som långa strån, säger Linus Karlsson.

ANNONS

Det tycks också behövas någon form av svamp på trästycket för att håris ska kunna uppstå. Enligt Naturhistoriska riksmuseet finns alltid skinnsvampen exidiopsis effusa i isnålarna. Därför kan murkna eller nedfallna grenar bjuda på fenomenet.

SMHI har under åren fått in en del bilder på håris. Senaste iakttagelsen från Halland som publicerats på SMHI:s sajt är från en bokskog i Varbergs kommun 2012. Från Halmstad finns en rapporterad iakttagelse från 2006. Men självklart kan fenomenet ha synts sedan dess utan att någon rapporterat det till SMHI.

Helgen en bra tid för span

För den som vill ut i skogen och spana efter håris kan helgen vara en lämplig tidpunkt. I Simlångsdalen, där hårisen var synlig i julhelgen, ska det ha regnat under vecka, så att det blir blött i markerna. Sedan faller temperaturen till strax under nollan till helgen, enligt den nuvarande prognosen från SMHI. Lovande vätteskäggsväder, alltså.

Meteorologen Linus Karlsson har själv aldrig sett håris i verkligheten.

– Men jag hoppas att få göra det en gång. Det är ett väldigt vackert fenomen, säger han.

ANNONS