Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Miljöbrottet i Tylösand kan få ytterligare ett kapitel sedan rymdbilder kunnat visa ungefär när brottet begåtts. Bild: Roger Larsson
Miljöbrottet i Tylösand kan få ytterligare ett kapitel sedan rymdbilder kunnat visa ungefär när brottet begåtts. Bild: Roger Larsson

Rymdbilder kan ge nya ledtrådar i fallet Nyrebäcken

Miljöbrottet i Nyrebäcken i Tylösand har varit en av sommarens följetonger. Polisutredningen lades ner på grund av brist på bevis men nu kan rymdbilder från en passerande satellit hjälpa till att mer exakt se när grävningen skedde.

Det var i början av juni som kommunen upprättade en polisanmälan om ett misstänkt miljöbrott i Tylösand. Nyrebäckens tidigare snirklande bäckfåra hade rätats ut och istället blivit en kanal. Sedan dess har polisen beslutat sig för att lägga ner utredningen på grund av brist på bevis. Nu kan det vara så att nya ledtrådar kan komma att se dagens ljus. SVT Nyheter Halland rapporterar att Rymdstyrelsen på eget initiativ kontrollerat satellitbilder över Tylösand när brottet ska ha skett.

Med hjälp av satelliten Copernicus, som tar bilder varannat dygn, har man lyckats ringa in tidpunkten när brottet ska ha begåtts.

– Vi har kommit fram till att det måste ha skett antingen på eftermiddagen 8 juni eller 9 juni, säger Tobias Edman, handläggare för innovation och samhällsnytta på Rymdstyrelsen, till SVT Nyheter Halland.

Bilderna har skickats vidare till länsstyrelsen i Halland som har ett pågående ärende om utgrävningen. Länsstyrelsen har begärt en förklaring från markägaren som är Halmstad kommun och där ligger ärendet just nu.

Kommunen själva har inga större förhoppningar på att bilderna ska leda fram till något som kan få polisen att öppna utredningen på nytt. Enhetschefen för kust och idrott Jonas Eidergård berättar att han inte tror att de nya bilderna är av någon större betydelse.

– Det är ungefär den tidsrymd som vi också har bedömt, säger han till SVT Nyheter Halland.

LÄS MER: ”Kommunen har inga planer på att återställa Nyrebäcken”

LÄS MER: ”Polisen lägger ner utredning om miljöbrott i Tylösand”

LÄS MER: ”Så påverkas Nyrebäcken efter grävningen”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här