Kommunens anställda ska redovisa sina bisysslor.
Kommunens anställda ska redovisa sina bisysslor.

Rutiner för bisysslor följs inte av alla

Alla förvaltningar inom Halmstads kommun följer inte rutinerna för de anställdas bisysslor. Det visar en granskning som kommunens revisorer gjort.

ANNONS
|

De granskade förvaltningarna och bolagen är Destination Halmstad AB, Halmstads fastighets AB, barn- och ungdomsnämnden samt räddningsnämnden.

Revisorernas slutsats är bland annat att barn- och ungdomsnämnden inte efterlever regelverket för bisysslor.

Nämnden har bara delvis ändamålsenliga system och rutiner för att säkra att anställda inte utför bisysslor som kan leda till skada för kommunen.

Inom barn- och ungdomsförvaltningen finns ingen samlad bild över omfattningen av bisysslor. Det görs heller ingen systematisk inventering eller uppföljning av antalet bisysslor.

Stickprov visar att personalen inte har redovisat sina engagemang och bisysslor enligt gällande riktlinjer.

De riktlinjer som kommunfullmäktige har beslutat om säger att vid nyanställning ska den anställde få ett informationshäfte där det framgår vad som gäller för bisyssla. Den nyanställde ska fylla i en blankett oavsett om hen har någon bisyssla eller inte. Frågan om bisyssla ska också tas upp vid alla medarbetarsamtal.

ANNONS

En bisyssla får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet eller hindra arbetstagaren från att utföra sitt ordinarie jobb.

Regelverket för anställdas bisysslor efterlevs bara delvis av räddningsnämnden samt Halmstads fastighets AB och Destination Halmstad AB.

HFAB har till exempel ingen samlad bild över omfattningen av bisysslor. Däremot är de flesta bisysslor kända. Destination Halmstad har en övergripande bild över omfattningen av bisysslor men det görs ingen systematisk inventering eller uppföljning. Räddningsnämnden har en sammanställning av bisysslor.

När det gäller förtroendevalda i styrelser och nämnder följs i huvudsak jävsreglerna enligt kommunallagen. Men revisorerna anser att kommunen bör även bör ta fram riktlinjer avseende jäv för förtroendevalda politiker.

ANNONS