Rusning efter marsipantårtor hos konditorierna

Smålands nationaldag, ett sätt att fira in våren – eller bara en ursäkt för att få äta bakverk? I vilket fall bakar nu konditorierna i Halmstad mängder med ”massipantååtor” inför ”fössta tossdan i mass”

ANNONS
|

– Vi har runt 15 förbeställda marsipantårtor och räknar med att sälja minst lika många till under morgondagen. Så vi tror att vi kommer sälja runt 30-40 marsipantårtor – en vanlig dag säljer vi nog 10 stycken tårtor totalt, säger Magnus Thornberg, som driver konditori Regnbågen.

Ja, ni kan historian vid det här laget. På småländska låter ordföljden ”första torsdagen i mars” lustig och därför firar man Småland med en marsipantårta, eller ”massipantååta”.

Traditionen är ny, men den har växt mycket de senaste åren. Framför allt av exil-smålänningar runt om i Sverige som vill hylla sin härkomst och dialekt.

Nu ser alltså även tårtmakarna i Halmstad en markant ökning av efterfrågan på prinsesstårtor just denna dag.

ANNONS

– Det har blivit en grej bara de senaste 3-4 åren. Första året när folk bad oss skriva ”fössta tossdan i mass” förstod vi inte ens vad det var – men nu det har växt fort.

Dagen har skämtsamt kallats för Smålands nationaldag.

Men är det egentligen inte bara en ursäkt att få äta tårta?

– Haha, jo, det legitimerar det och det blir lite lättare att käka. Det är nog många som passar på.

Bild: Roger Larsson

Svante Ihlström är en av bagarna som kommer få ligga i under torsdagen när många vill äta tårta. Han delar med sig av sina bästa tips för en perfekt marsipantårteupplevelse.

– Ska du baka den själv – snåla inte. Köp det bästa, godaste och en färsk sockerkaka.

– Helst ska man inte äta den direkt heller, den ska göras tidigt på morgonen och ätas på eftermiddagen. Då hinner sockerkakan dra till sig lite av grädden, krämen och sylten. Man brukar ju också säga att tårtan är som godast dagen efter, men då är den ju tyvärr inte som snyggast, säger Ihlström.

ANNONS