Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen Fika driver Rotundan sedan 2017. John Pahlm (till vänster) tillsammans med sina kollegor Jonna Andersson och Anton Wernebäck. Bild: Jari Välitalo
Föreningen Fika driver Rotundan sedan 2017. John Pahlm (till vänster) tillsammans med sina kollegor Jonna Andersson och Anton Wernebäck. Bild: Jari Välitalo

Rotundan välkomnar förslag för Norre katts park – men står fast vid egna idéer

Rotundan välkomnar förstudien om hur Norre katts park kan utvecklas. Föreningen ifrågasätter dock kommunens förslag på en ny, stor scen i parken.
– Finns en risk att det blir som det blev på Österskans, en scen som i princip aldrig använts, säger ordförande John Pahlm.

Den ideella föreningen Fika, som driver kulturkaféet Rotundan i Norre katts park, är på det stora hela nöjd med resultatet av den förstudie som Halmstads kommun nu presenterat.

Förstudien innehåller en rad förslag på hur Bastionen och Norre katts park kan livas upp. Själva Bastionen och Norre port föreslås stå kvar och utvecklas, samtidigt som parken genomgår en omfattande omvandling för att bli en aktiv plats året runt. Kostnaden beräknas landa på mellan 150–220 miljoner.

LÄS MER: Förstudie föreslår att Bastionen står kvar och parken görs mer aktiv

Fika har själva torgfört idéer om hur man kan utveckla Rotundan. De föreslår en utveckling av scenen samt att man vädersäkrar kaféet för året-runt-verksamhet genom att uppföra ett orangeri.

Kommunens förstudie innehåller också ett förslag på en ny, stor scen. Scenen är tänkt att ligga bredvid Näckrosdammen i norra delen av det som kallas Vallgravsplatsen. Föreningen ser flera frågetecken i dessa planer.

– Bygger man en scen så måste det finnas en plan för hur den ska driftas och vilka som är tänkta att vara arrangörer. Annars finns det en risk att det blir som det blev på Österskans – en scen som i princip aldrig använts, en död yta, säger föreningens ordförande John Pahlm.

Föreningen invänder även mot placeringen av scenen ur ett estetiskt perspektiv.

– Till den nya scenen ser det ut som att vill de stensätta en relativt stor del av parken. Det tycker vi är lite synd, inte minst med tanke på att man nyligen renoverat dammen och bäcken.

Fika tror mer på sitt eget förslag – att man utvecklar den scen som redan finns i Norre katts park.

– Vi vill bygga en hybridscen som kan fungera för mindre publiker men också för större evenemang ut i parken. Då har man en naturlig publikyta nedanför och möjlighet till att skapa sittplatser i Bastionens slänt, säger John Pahlm.

LÄS MER: Rotundan om jätteplanerna: ”Vi måste vara visionärer”

Sedan 2017 har Rotundan drivits av Fika. Att kommunen nu signalerar att man är beredd att satsa på verksamheten – och parken i stort – ser de som positivt. Rotundan finns med i förslagets första etapp och omfattar en utbyggnad för mathantering, enligt den förstudie som har gjorts.

Föreningen Fika står dock fast vid sitt eget förslag: Att glasa in Rotundan.

– Den i särklass enklaste och billigaste lösningen för att göra parken mer attraktiv utanför sommaren är att vintersäkra den enda öppna verksamheten som finns i parken i dag, säger John Pahlm.

Förstudien ska presenteras för kommunstyrelsen den 26 januari. Då kan politikerna fatta beslut om att ge teknik- och fritidsnämnden i uppdrag att påbörja arbetet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!