Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Robot gjorde ett års jobb på några dagar

Ibland kan en robot vara en bättre lösning än mänskliga händer. På hemvårdsförvaltningen gjorde en digital robot ett jobb på sex dygn som skulle tagit sju heltidsanställda ett år att utföra. Dessutom sparades en ansenlig summa pengar.
Nu fortsätter kommunen med fler robotprojekt.

Jobbet som skulle göras handlade om att byta ett administrativt datasystem inom hemvårdsförvaltningen. Tiotusentals uppgifter om hemtjänst, trygghetslarm och matdistribution, bland annat, skulle flyttas över till det nya systemet och det fick inte bli fel, för då skulle det drabba de individer som har insatser från kommunens hemvård.

Valet stod mellan att göra överföringen manuellt och då lära upp extrapersonal, eller ta hjälp av digital teknik. Man valde att satsa på en digital robot och det visade sig vara ett bra beslut som sparade både tid och pengar.

– Ja det blev en riktig framgångssaga. Vår digitala medarbetare är expert på att göra enkla arbetsuppgifter snabbt och helt perfekt, om bara programmeringen har gjorts rätt. Kvaliteten på överföringen av uppgifter blev därför högre jämfört med om arbetet hade gjorts manuellt och den mänskliga faktorn funnits med i bilden, säger Lars Nilsander, verksamhetschef på kommunens IT-service.

Lita på tekniken

Roboten arbetade i sex dygn utan pauser. Ett arbete som hade tagit 4 700 arbetstimmar om det skulle gjorts manuellt och kostat cirka 1,7 miljoner i personalkostnad. Kostnaden för robotens arbetstid blev 162 000 kronor, enligt Halmstads kommun.

Kommunen kallar detta för en ”knäckfråga” som nu är löst via avancerad robotprogrammering.

– Det är viktigt att lyfta fram att det var hemvårdsförvaltningen som valde att satsa pengar på detta och hade modet att lita på att denna teknik skulle lösa arbetet, för det hade kunnat gå fel eftersom det var komplext, påpekar Lars Nilsander.

Fler projekt

Roboten har använts för andra uppgifter på kommunen sedan tidigare, som till exempel dokumentation och fakturahantering, och det har gett ringar på vattnet. Kommunen har precis anställt en automationsledare och startat en automationssmedja för att hjälpa verksamheterna att låta roboten ta över vissa enformiga uppgifter framöver.

– Det är bra att roboten kan göra arbetsuppgifter som är enkla och upprepande och som vi på så vis kan lyfta bort från medarbetarna.

– Dessutom är det alltid roligt när vi kan spara mycket pengar, säger Lars Nilsander.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!