Visionen om en återuppväckt Folkpark i Halmstad har tagits fram av föreningarna Folkparkens vänner och Halmstad Folkparks kulturallians.
Visionen om en återuppväckt Folkpark i Halmstad har tagits fram av föreningarna Folkparkens vänner och Halmstad Folkparks kulturallians. Bild: Sonnsjö Arkitektkontor

Rivningshotade Kulturhuset föreslås bli nytt Folkets Hus

I kampen för att bevara Kulturhuset och Folkparkens funktion som en kulturell oas har två intressegrupper tagit fram ett arkitektförslag som ska förhindra en rivning.

ANNONS
|

Det är de två intressegrupperna Folkparkens vänner och Halmstad Folkparks kulturallians som låtit en arkitektfirma visualisera sina idéer. Resultatet är mer än ett tomtebloss av förhoppningar.

Grupperna hoppas att arkitektförslaget ska bli den vårdkase som leder fram till politiska beslut som räddar Kulturhuset från rivning och som öppnar för att väcka Folkparken till liv igen.

– Jag har gjort en killgissning som säger att det behövs ungefär 30-40 miljoner för att få det till stånd. Det är ungefär samma belopp som fastighetsägaren uppgett för en renovering, säger Knut Lindgren, ordförande för Halmstad Folkparks kulturallians och konstaterar:

– Det behövs mer för att göra som arkitektförslaget och då blir tyvärr hyrorna väldigt höga. Men får vi politikerna med oss kan det här bli en pärla för Halmstad. Jag tror i alla fall att fristående kulturgrupper kan bära kostnaderna för driften.

ANNONS

Bowlinghall

Förslaget innehåller till exempel en idé om att göra om platsen där dans- och konferensanläggningen Galejan låg till en luftig bowlinghall. Själva bowlingbanorna ska vara delvis nedsänkta så att byggnadens helglasade fasader gör att Folkparksbesökarna har fri sikt ut över Nissan.

Läs också: Länsstyrelsen vill se rivningsförbud för Kulturhuset

Läs också: Kulturnämnden tar inte strid för Kulturhuset i Folkparken

Knut Lindgren ser framför sig att intressegruppernas förslag kan återskapa Folkparken som en samlingspunkt:

– Det här är inte bara tänkt för att gå på teater, i förslaget finns en mängd olika aktiviteter som skulle kunna rymmas och man skulle kunna gå hit för att gå på restaurang, till exempel.

Precis som tidigare är tanken att Kulturhuset ska inrymma mängder av olika kulturaktiviteter, som dans, teater, konst och musik. Men huset ska få en mycket luftigare fasad, med stora fönsterytor som är med och ger ett levande intryck när verksamhet pågår i huset.

Fantastisk miljö

Förslaget innehåller alltså också plats för restaurang, café och bar. Intressegrupperna önskar också att parkområdet ska bli mer levande och ge plats för bland annat odlingar och evenemang som Bondens marknad.

– Folkparken är en fantastisk miljö. Kulturhuset är inte särskilt vackert som det ser ut i dag, men arkitektförslaget visar hur det skulle kunna bli väldigt fint igen, säger han och bedömer att det fortfarande finns gott om tid att förmå den tunga supertanker som det pågående detaljplanearbetet är.

ANNONS

– Förslaget som ligger nu är att det ska byggas tre punkthus, åtta till tio våningar höga. Jag tror personligen att väldigt många Halmstadbor har svårt att tänka sig det. Detaljplaneförslaget har varit ute på remiss, men det blir troligen inga beslut i ärendet förrän efter sommaren. Vi vill att det ska bli ett rivningsförbud på Kulturhuset, men i detaljplaneförslaget står det att man: ”förordar att Kulturhuset ska få vara kvar”. Det är väldigt svagt.

Inte nostalgi

Visionen som tagits fram med hjälp av arkitektkontoret Sonnsjö är skickad till politiker, och fastighetsägaren.

– Vi gör inte det här enbart av nostalgi, vi vill att Folkparken ska ge möjlighet till ett levande kulturliv. Halmstad växer och vi behöver kulturen. Vi upplever att det absolut finns utrymme att justera detaljplanen, men det finns risk för att man inte är villiga i samhällsbyggnadsutskottet att släppa på sitt förslag. De har redan lagt ned så mycket tid och kraft, säger Knut Lindgren.

Läs också: Plan för Folkparken klar tidigast nästa årsskifte

ANNONS