Risk för kaos vid kusten även i år – inga nya p-platser planeras

Antalet p-platser i Tylösand och Frösakull har inventerats. Men trots p-kaos under fjolårets heta sommardagar finns det inget beslut om att bygga fler.
– Det är alltid en avvägning om man ska ta nya ytor i anspråk, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

ANNONS
|

Varma sommardagar är det alltid hårt tryck på parkeringsplatserna utmed kommunens stränder. Uppfinningsrikedomen över hur och var man kan parkera är i bland stor med risk för viss irritation.

I pandemins spår blev hemester en vanlig företeelse vilket inte direkt minskade trycket på de tillgängliga parkeringarna utmed kusten. Socialdemokraterna slog på stora trumman och föreslog ett p-hus i Tylösand.

LÄS MER:S vill ha p-hus i Tylösand

Något p-hus har det inte fattats beslut om. Däremot fick teknik- och fastighetsförvaltningen i uppdrag att utreda tillgången på p-platser i Tylösand och Frösakull.

Över 1 000 p-platser

Inventeringen visar att det ligger närmare 1 000 gratis p-platser på 100–300 meters avstånd från havet. Dessutom finns det över 100 avgiftsbelagda i Tylösand (se faktaruta nedan).

ANNONS

– Vi ville ha en översyn på hur många p-platser som finns att tillgå och om det kanske finns fler ytor som kommunen äger som man kan använda till fler p-platser, säger Håkan Björklund.

Något uppdrag att ta fram förslag på lämpliga ytor har nämnden dock inte gett förvaltningen, trots p-kaoset som rådde i fjol somras.

– Det luriga är att vi har en mängd p-platser och tittar man på de dagar som det är fint väder är de begränsade, men 95 procent av dagarna är de tillräckliga. Så det är alltid en avvägning hur mycket man ska leta nya ytor för att utöka antalet. Kommunen har inte obegränsat med mark och vi kan inte använda hur mycket som helst till p-platser, säger Håkan Björklund.

Cykel och buss alternativ

Vad var din spontana reaktion på inventeringen av p-platser?

– Jag trodde inte att det fanns så många som det faktiskt finns när man väl räknar ihop alla. Även om de inte räcker vissa dagar så har vi ändå en ganska god tillgång.

Hans uppfattning är att nämndens ledamöter var nöjda med redovisningen och att kommunen kanske måste jobba mer på att informera om alternativ till bilen.

– Man inser nog att det är ganska gott om parkeringar totalt sett även om det är utmaningar de allra hetaste dagarna. Men vi har också en hyfsad kollektivtrafik och cykelleder, så det är ju alternativ om man vill undvika p-kaoset. Det är en sak som kommunen får jobba med, att få ut information så att folk hittar cykelvägarna och kollektivtrafiken.

ANNONS

Fakta: P-platser i Tylösand/Frösakull

Tångstigen: 50 platser 150 meter från havet.

Tångvägen: 244 platser 320 meter från havet.

Campingstigen: 120 platser 300 meter från havet

Älgvägen: 85 platser 250 meter från havet

Tylöudden: 75 platser 100 meter från havet samt 223 platser 300 meter från havet

Handikappbadet: 40 platser 100 meter från havet

Tjuvahålan: 145 platser 320 meter från havet

Tylösand: 107 p-platser med avgift

Källa: Halmstads kommun

LÄS MER:Stenar som blockerat p-plats ska plockas bort

LÄS MER:Håkan Björklund (C): ”För dyrt att bygga p-hus i Tylösand”

ANNONS