Rickard Söderberg föreläste i Halmstad: ”Måste rusta ungdomarna”

Rickard Söderberg besökte Halmstad och Vallåsskolan under måndagen för att föreläsa om hbtq-frågor. Då vittnade han om ett klimat som blivit tuffare.
– Det har på många sätt blivit värre nu. Vi måste rusta de här kidsen för att orka ta sig an världen, säger han.

ANNONS
LocationVallås||

Operasångaren och debattören från Snöstorp var på plats på Vallåsskolans regnbågsdag under måndagen för att prata hbtq-frågor med skolans lärare.

– Jag har varit här ett par gånger tidigare. Tidigare har jag pratat med ungdomarna men nu ska jag prata med lärarna om hur vi kan bemöta varandra och våra ungdomar i hbtq-frågor och mänskliga rättigheter som det handlar om i slutändan, säger Rickard Söderberg.

Söderberg har under många år arbetat aktivt i frågor som rör hbtq. Men han ser inte bara en positiv utveckling samhället.

Rickard Söderberg.
Rickard Söderberg. Bild: Roger Larsson

– Å ena sidan har vi kommit väldigt långt. Vi har på många sätt skapat ett samhälle där vi är medvetna om frågorna och där det råder stor tolerans. Samtidigt är det tuffare och svårare än någonsin. Lyfter vi bara blicken det allra minsta så ser vi en ganska mörk värld, säger Söderberg och fortsätter:

ANNONS

– Med kulturellt, religiöst och politiskt förtryck så är det många som inte bara förminskar sig själva utan också lever med risk för sina liv. Det kan vi vara en del av att förändra genom att tala om mångfald, tolerans och om vilken värld vi vill ha.

”Finns en ilska som gör det tufft för ungdomarna”

Söderberg minns sin egen skolgång i Halmstad.

– Jag gick på Snöstorp- och Östergårdsskolan. Jag stack ut lite och det var tufft tyckte jag då. Men jag tror att det ändå var ganska mycket mildare än vad det kan vara i dag, säger han.

Rickard Söderberg.
Rickard Söderberg. Bild: Roger Larsson

Är utvecklingen på väg åt fel håll?

– I vissa avseenden är man på väg mot ett fantastiskt håll där man talar med varandra och vår lov att uttrycka sig och vara den man är. På andra sätt finns det en ilska och en snarstuckenhet i samhället som gör det väldigt tufft för ungdomarna, säger Söderberg och fortsätter:

– Det är en sådan hög samtalston både fysiskt och digitalt. Vi måste rusta de här kidsen för att orka ta sig an världen.

Vad beror det på tror du?

– Förändringen kommer väl från hela världen. Allt går snabbare och handlar mer om hårda värden. Vi lever i en annan värld och den behöver vi förändra till något riktigt bra, säger Rickard Söderberg.

ANNONS

Hos personalen på Vallåsskolan ser man utbildning i hbtq-frågor som något mycket angeläget.

– Det är jätteviktigt att i skolan våga lyfta de här frågorna och veta hur man ska bemöta det. Det kan vara svårt om man inte har kunskapen med sig, säger elevkoordinatorn Rebecka Jeppsson från skolans hbtq-grupp.

LÄS MER:Rickard Söderberg visar upp sin nya livsstil på Instagram

ANNONS