Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En oas. Maria Bergström, Ronnie Idstedt och Janna Skyllberg njuter av parken där blommorna precis slagit ut.

Rhododendron i full blom

I Rhododendronparken blommar det för fullt och bland parkens buskar finns både nytillskott och en ständigt närvarande historia.

– När vi renoverade parken var inte målet ett nytt Sofiero, vi ville att det skulle fortsätta vara en naturpark med lite vildvuxen känsla, berättar landskapsarkitekt Maria Bergström när HP besöker Rhododendronparken i Tylösand.

Hennes vision är i dag verklighet. Platsen är en oas där åttio år gamla rhododendronbuskar samsas med färskare tillskott. Och längs stigarna kikar ormbunkar fram i buskagen och vild kaprifol slingrar sig runt trädstammarna.

Inför säsongen har en ny bro byggts och de några år gamla ormbunkarna har växt till sig. Det är nu ett parkbesök passar bra:

– Nu är rhododendronen i full blom och så här fina är de max ett par veckor, berättar Ronnie Idstedt som är gruppledare för park väst.

Trots parkens vildvuxna karaktär krävs såklart underhåll - och det är inte bara i parkens äldre buskage som historien ständigt närvarar. När parken anlades 1933 var det genom ett arbetsmarknadsprojekt där 30 arbetslösa satte spaden i jorden.

I dag, mer än 80 år senare, pågår ett annat arbetsmarknadsprojekt här. I kommunens och arbetsförmedlingens regi får ungdomar testa på parkarbete i så kallade prova på-platser.

– Det är roligt att parken anlades av samma typ av åtgärd. Vi fortsätter lite på samma tema. Och ungdomarna får göra något som de är stolta över, säger Janna Skyllberg, enhetschef för park på teknik- och fritidsförvaltningen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här