Restaurang Indian Zayka vandaliserad – båda skyltfönsterna krossade

Vid 22.30-tiden på söndagskvällen krossades bägge skyltfönstren på restaurang Indian Zayka på Köpmansgatan. Två maskerade personer sprang ifrån platsen.

ANNONS
|

Restaurangägaren Sukhjeet Singh är skakad och upprörd efter skadegörelsen. Han tillbringade hela natten i restaurangen för att skydda sin egendom.

– Vi hade personal kvar i lokalen när det hände. Belysningen var fortfarande tänd i köket och de höll på med att göra i ordning när de hörde en kraftig smäll, säger han och berättar att personalen blev rädd och sökte skydd.

Då krossades det andra skyltfönstret också.

– Jag bor i Getinge, det tog en halvtimme innan jag var här. Vi ringde polisen, flera gånger, men det kom ingen patrull. Personalen såg två personer springa härifrån efter att de krossat rutorna. De var maskerade, beskriver han vidare.

ANNONS

Ingen förklaring

Under natten och morgonen har han och de anställda städat och försökt få bort spåren efter skadegörelsen. Under tiden HP är på plats håller glasmästare på att täcka de stora skyltfönstren provisoriskt.

– Vi måste hålla öppet, vi behöver få in pengar. Jag vet ännu inte hur mycket det här kommer att kosta oss. Jag har varit i kontakt med försäkringsbolaget, säger Sukhjeet Singh.

Han har ingen förklaring till det inträffade. Han har ingen konflikt med någon och är helt oförstående till att någon vill honom illa. Han har drivit sin restaurang i nio månader i lokalen som tidigare var en hamburgerrestaurang och innan dess under en lång rad år var en kinesisk restaurang.

– Det händer mycket oroligt här i centrum. Jag skulle vilja att man sätter upp fler övervakningskameror. Vi har inte haft någon skadegörelse tidigare, men jag vet att det skett saker i närheten, här på gatan, säger han vidare.

Upplevda tryggheten

Polisens erfarenhet är att övervakningskameror skapar ökad trygghet på platsen där de sätts upp. Men att eventuella brott i stället sker utanför kamerornas räckvidd.

– Övervakningskameror kan öka den upplevda tryggheten, men det är inte säkert att de minskar brottsligheten, summerar kommunpolis Kenneth Mattsson saken.

När polismyndigheten väljer att sätta upp övervakningskameror har det som främsta syfte att öka polisens förmåga till lagföring, det vill säga att att det ska gå att identifiera brottslingar.

ANNONS

Kunder kvar till 22

I det aktuella fallet var angriparna maskerade. Det talar för att de hade förberett sig och att restaurangen vad deras mål.

– Det är mycket konstigt, tycker jag. Det är ju mitt i centrum. Vi hade kunder kvar till klockan 22, säger Sukhjeet Singh.

ANNONS