Restaurangägare med illegal arbetskraft krävs på halv miljon

En restaurangägare i Halmstad riskerar att betala en halv miljon i "särskilda avgifter" till staten eftersom att flera av hans anställda misstänkts arbetat illegalt utan arbetstillstånd.

ANNONS
|

Restaurangägaren driver enligt åtalet ett par restauranger i kommunen.

Han misstänks för flera fall av brott mot utlänningslagen efter att gränspolisen gjort kontroller på restaurangerna och träffat anställda som saknat arbetstillstånd.

Hur mycket av olagligheterna som restaurangägaren känt till och kan hållas ansvarig för blir en fråga för domstolen. Eftersom att han själv förnekat brott och har vägrat acceptera strafföreläggande har målet gått hela vägen till tingsrätten.

Rätten har ett par olika versioner att ta hänsyn till.

Visste - visste inte?

De anställda berättat saker som i olika grad styrker misstankarna mot ägaren.

En anställd säger att restaurangägaren hade lovat att han skulle fixa arbetstillstånd till dem under tiden de arbetade i hans restauranger. En annan säger, å andra sidan, att ägaren inte var medveten om att han som anställd inte hade de papper som krävs för att få arbeta i landet.

ANNONS

Enligt en tredje anställd var alla medvetna om att man tummat på regelverket.

"Jag har hela tiden försökt hålla mig lite i bakgrunden på restaurangen så att polisen inte skulle få tag i mig", berättade han i förhör.

Ägaren själv säger att han var övertygad om att alla papper var i ordning.

Fick behålla panten

Flera av de anställda som misstänks ha utnyttjats säger att de åkt från södra Europa för att tjäna pengar. De vittnar om en löneprocess som inte direkt stämmer överens med de svenska kollektivavtalen, vilket kan ställa till det för ägaren vid förhandlingen i tingsrätten. Enligt en anställd kunde han få betalt med en hundring när han diskat, och ett par hundra om han bakade.

"Jag har också fått pant från restaurangen som jag har pantat", berättade han vidare om lönen.

Restaurangägaren krävs på över en halv miljon kronor i "särskild avgift" som ska gå till staten om han fälls för brotten.

Insatserna - en gemensam satsning från myndigheterna

En av kontrollerna som inkluderas i åtalet mot restaurangägaren skedde under ett par dagar i höst då 120 verksamheter i Halland kontrollerades i en gemensam insats av gränspolisen, Migrationsverket och andra myndigheter. Under dagarna träffade polisen bland annat en person som uppgav att hen hade en lön på 6 kronor i timmen, och ett barn som de befarade hade utnyttjats för människohandel eller människoexploatering.

"Det är viktigt att betona att merparten av landets företag sköter sig och vill göra rätt. Syftet med kontrollerna är att lagföra arbetsgivare som använder sig av illegal arbetskraft och att upptäcka personer som uppehåller sig i landet utan att ha rätt att vistas här", sade polisen efteråt.

I dagarna väcktes även åtal mot en däckfirma i Halmstad som ertappades med illegal arbetskraft under insatsdagarna.

ANNONS