Restaurangägare som inte dök upp i rätten måste betala vite

När restaurangägaren skulle stå till svars för att ha använt olaglig arbetskraft dök han aldrig upp i rätten. Han tvingas betala 4 000 kronor för frånvaron - men rättegången försvinner inte för det. I stället blir han kallad till ett nytt datum, och hotas av vite om han uteblir från den förhandlingen också.

ANNONS
|

I vissa fall kan förhandlingar genomföras även om huvudpersonen inte dyker upp i rätten. Men i det här fallet tyckte rätten att det vore en dålig idé.

Saken gäller en restaurangägare i Halmstad som misstänks ha gjort sig skyldig till brott mot utlänningslagen efter att ha anställt illegal arbetskraft som saknat arbetstillstånd i Sverige.

Restaurangägaren har hävdat att han inte visste om sina anställdas situation, och att han inte heller var medveten om under vilka premisser de var i landet. De anställda har gett en annan bild av sin arbetsgivares roll.

Någon har hävdat att de blivit lovade arbetstillstånd om de arbetade i restaurangen, någon annan berättade att han brukade hålla sig i bakgrunden just om ifall att polisen skulle komma. En tredje anställd berättade att han kunde få betalt i pant.

ANNONS

Enligt restaurangägarens försvarare befann sig hans klient utomlands när rättegången mot honom skulle äga rum. Rätten bedömde att en utlandsresa var olovlig frånvaro.

”Det är inte sannolikt att (NN) har laga förfall för sin utevaro. Han ska därför betala fyratusen (4 000) kronor i vite” skrev de i sin sammanställning.

Dyker inte restaurangägaren upp vid nästa rättegångstillfälle kan han få ytterligare vite utdömt. De fyra tusen kronorna kan dock i sammanhanget verka lite, enligt åtalet krävs restaurangägaren på totalt en halv miljon kronor i så kallade ”särskilda avgifter” till staten.

ANNONS