Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

verkligheten överträffar dikten? I höst är det åter dags för repövningar i Halmstad. På bioduken gjorde Lasse Åberg 1979 repövning i filmklassikern ”Repmånad”.

Repövningar tillbaka i höst

När försvaret förra året åter började kalla in till repövningar berördes inte Halmstad – men i höst är det dags. Då ska 440 personer som har gjort lumpen på Lv 6 eller FMTS dra på sig grön-kläder igen.

Med hänvisning till Sveriges säkerhetspolitiskt försämrade läge har riksdagen beslutat att Försvarsmakten kan kalla in till repetitionsövning för dem som tidigare har gjort värnplikten – trots att pliktlagen egentligen är vilande. Förra året genomfördes på en del håll i landet så kallade repövningar, för första gången sedan 1997. Förbanden i Halmstad deltog inte, men i höst ska tre veckolånga KFÖ (krigsförbandsövningar) hållas. De som kallas in hör till de sista kullarna som gjorde lumpen. De muckade alltså för sex till tio år sedan.

– Vi tar in ett 40-tal under en vecka. Men de drar inte iväg på någon förbandsövning, utan det handlar med om att fräscha upp kunskaper och lära sig nya vapen och annan utrustning som har tillkommit, säger överstelöjtnant Jan Doft, stabschef på FMTS.

– Två veckor efter varandra tar vi in 200 luftvärnare i taget. Vi åker inte ut i skogen med något kompani eller bataljon, utan har mer fokus på att repetera personliga färdigheter, säger Carl Sjöstrand, informationschef på Lv 6.

Det gamla värnpliktsförsvaret byggde på att krigsförbanden repövades med jämna mellanrum – men ofta ställdes övningarna in när det rådde pengabrist. Ordet repmånad kommer av att man, beroende på befattning, låg inne tre till sex veckor. Lasse Åbergs film ”Repmånad” (kom 1979) sågs av 1,5 miljoner på bio.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!