”Inget hemlighetsmakeri”. Det faktum att rektor Mikael Alexandersson hittills inte uppfyllt önskemålet om ett yttrande utan knytning till Högskolan i Halmstad ser professor Gunnar Johansson som att rektorn vill tysta ner historien till efter sin avgång. ”Jag följer den lokala ordning vi har på Högskolan”, kommenterar Alexandersson och förnekar alla former av hemlighetsmakeri. Bild: Roger Larsson
”Inget hemlighetsmakeri”. Det faktum att rektor Mikael Alexandersson hittills inte uppfyllt önskemålet om ett yttrande utan knytning till Högskolan i Halmstad ser professor Gunnar Johansson som att rektorn vill tysta ner historien till efter sin avgång. ”Jag följer den lokala ordning vi har på Högskolan”, kommenterar Alexandersson och förnekar alla former av hemlighetsmakeri. Bild: Roger Larsson

Rektorn hinner sluta innan professorns fall avgörs

Högskolans rektor förnekar att han medvetet skulle förhala granskningen av fallet med professor Gunnar Johanssons forskning. Men han medger att han hinner sluta innan det fattas beslut om det skett något fel.

ANNONS
|

Sedan april står det klart att Mikael Alexandersson ska hoppa av sitt rektorsuppdrag vid nästa månadsskifte – ett år innan hans förordnande går ut.

Som HP skrev i går har en av professorerna på Högskolan i Halmstad, Gunnar Johansson, anmält att andra forskare tagit över – och håller honom utanför – en studie som han ligger bakom och tagit patent på.

Den lokala oredlighetsnämnd, som rektorn överlämnat anmälan till, säger sig dock fortfarande behöva mer tid innan den kan avgöra ifall den rekommenderar att Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp bör kopplas in (se artikel intill).

– Med all sannolikhet har jag slutat innan det blir aktuellt att bestämma om det ska inhämtas ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden. Ett sådant beslut får i så fall fattas av vikarierande rektor – eller av en ny rektor, om en sådan hunnit komma på plats, säger Alexandersson.

ANNONS

Professor Johansson menar att du medvetet förhalar processen för att hinna sluta som rektor. Hur kommenterar du det?

– Det får stå för honom. Jag fick hans anmälan i slutet av maj och tyckte först att det var svårt att avgöra om det verkligen föll inom ramen för det som betecknas som vetenskaplig oredlighet, säger Alexandersson och pekar på att sådant i regel brukar handla om förfalskade forskningsresultat eller att det stulits textpartier eller data från andras studier.

– Det var inte självklart, men efter att bland annat ha samtalat med en jurist fattade jag beslut den 14 juni, säger han och hänvisar till att han följde den lokala ordning som finns på Högskolan i Halmstad om hur misstänkt vetenskaplig oredlighet ska hanteras.

Hade det inte varit enklare att direkt begära in ett yttrande från en utomstående part, som Centrala etikprövningsnämnden, eftersom professor Johansson uppfattar er lokala nämnd som partisk?

– Ingen av dem som sitter i vår nämnd har någon koppling till hans akademi, så jag ser ingen jävsproblematik.

Men varför har du vägrat att träffa honom i över ett år?

– Jag är noga med att följa rätt rutiner. När det gäller hans anmälan om forskningen kunde ett möte med honom uppfattas som att jag tog ställning. Arbetsmiljöproblem ska man vända sig till facket eller skyddsombud med. Rehabilitering efter en sjukskrivning har HR-avdelningen hand om.

ANNONS

Kan man inte som högsta chef kosta på sig att lyssna på en sjukskriven medarbetare som vill tillbaka?

– På vår arbetsplats har vi några personer som inte mår så bra. Jag håller mig uppdaterad om deras situation, men lägger mig inte i det direkta arbetet med dem.

Vad säger du om att professor Johansson hävdar att Högskolan ljög i sin ansökan om forskarutbildningsrättigheter inom hälsa och livsstil och förskönade uppgifterna om vilken forskning som bedrevs?

– Det är en väldigt allvarlig anklagelse, särskilt med tanke på att jag har högt förtroende för dem som ledde arbetet med ansökan. Men om han hade sagt något till mig om detta vid den tidpunkten skulle jag ha agerat direkt.

Vilka konsekvenser får det att en arbetsmedicinsk utredning slår fast att Gunnar Johanssons ohälsa orsakats av brister i er arbetsmiljö?

– Eftersom jag sekretessbelagt den utredningen vill jag inte diskutera innehållet i den, men flera på HR-avdelningen jobbar med frågan.

Kommer professor Johansson att få den ursäkt som utredarna rekommenderar att han ska få?

– Ifall vår utredning kommer fram till att han behandlats fel ska han självklart få det.

Bakgrund: Anmälan

HP skrev i går om att professor Gunnar Johansson anmält att det förekommit vetenskaplig oredlighet när det gäller hans forskningsstudie MoR, matordning på recept.

Oredligheten ska bestå i att flera andra personer med knytning till Högskolan i Halmstad tagit över hans forskning och håller honom utanför – trots att han har patent på konceptet.

Hans tes är att det är en bestraffning för att han agerat visselblåsare när han protesterat mot att Högskolan skickat in en ansökan om forskarrättigheter i hälsa och livsstil, där uppgifter om pågående forskning överdrivits.

En arbetsmedicinsk utredning har dessutom slagit fast att professorns hjärtbesvär orsakats av att han blivit mobbad på sin arbetsplats på Högskolan.

ANNONS