Rektor backar om flaggförbud på skola

Rektorn förbjöd användning av svenska flaggan på skolan för att inte riskera att kränka någon. Nu backar Söndrumsskolan från formuleringen.

ANNONS
|

Efter att en elev på en maskerad vid jul 2014 haft leksaksvapen, uniformsklädsel och en svensk flagga så skrevs ett internmeddelande som blev en stor nyhet, bland annat på högerpopulistiska sajter.

Elever och föräldrar informerades om att svenska flaggan inte skulle få användas på skolan, förutom på flaggdagar och i internationella utbyten. Detta för att ingen skulle kunna bli kränkt och för att undvika hets mot folkgrupp.

Förbudet blev en internationell nyhet och rektorn som skrivit det fick ta emot långväga kritik.

Nyheten spreds och delades, bland annat under rubriken ”Svensk flagga förbjöds på skola – anses vara hets mot folkgrupp”.

ANNONS

Med hänvisning till artikeln anmälde en privatperson rektorerna på Söndrumsskolan till Justitieombudsmannen, som nu har krävt och fått in ett yttrande.

I det backar rektorn från formuleringen som beskrivs som felaktig:

”Flaggan kan aldrig utgöra hets mot folkgrupp eller anses vara kränkande”, står det i kommunens yttrande till JO.

HP har tidigare skrivit om hur skolledningen ganska omgående kom att ångra formuleringen, som fokuserade på förbud.

– Självklart får elever använda kläder med nationell flagga eller tröjor för nationella lag. Vi skall vara noggranna med att använda nationsflaggor på ett sätt som hedrar både firad händelse och använd flagga. Vi är stolta över vår flagga, kommenterar rektor Hans Åkerlund, som därmed bekräftar det han sade till HP för ett år sedan när frågan var aktuell.

Formuleringen i internmeddelandet ändrades efter något dygn och kommunen anser inte att skolan bör kritiseras eftersom man så snabbt ändrade den felaktiga formuleringen, enligt svaret till JO.

ANNONS