Rekordtidiga uteserveringar populära i solen

Solens strålar värmer gott där det är lä. Då passade Halmstadborna på att stötta de lokala matställena.

ANNONS
|

– Så fort solen kommer fram så vill folk sitta ute. Det gör mycket för oss att kunna erbjuda det, säger restaurangchefen på Cyranos, Neli Yalmaz.

Restaurangen som ligger vid Norre torg har haft uteservering hela året. För dem har det spelat stor roll eftersom de på uteserveringen kan erbjuda mer frihet och plats för den som gärna vill komma ut på restaurang, men inte känner att de vill vara inomhus i stora sällskap.

Öppet året runt utomhus

Nu öppnar kommunen möjligheten för alla att göra likadant. Därmed skulle uteserveringarna kunna ha öppet året runt. Kommunen har beslutat att även sänka avgiften för vinterhalvåret. Ett besked som är efterlängtat.

ANNONS

– Det är jättehärligt att komma ut. Vi valde detta stället eftersom det var sol och skönt att sitta här, säger Patricia Lowe. Väninnan Pia Ewald fortsätter:

– Det som har blivit en positiv effekt av coronan är att man är mer benägen och van att gå ut och sätta sig i solen även med en tjockare jacka. När vi sitter här känns det nästan som att vara i Alperna.

Självklart att sitta ute

Många av de personer HP möter på uteserveringarna runt om i stan passar på att sitta ute när det går. För Claes Johansson och Britt-Marie Swedblom var det självklart att mötas utomhus.

– Vi kan ju inte göra så mycket i de här tiderna så när det kommer en sådan här dag så får man passa på, säger Britt-Marie Swedblom.

Att restaurangbranschen blöder är ett faktum. En full uteservering som vi är vana att se dem är långt i från sanning på det vi ser i dag. Borden står glest, ingen får möblera om eller flytta dem för att kunna göra plats för fler vänner och bekanta.

– Vi har blivit vana vid det här nu och det är självklart att vi ska sitta ute för coronans skull. Vi är turister här, ville ta en liten utflykt även om man inte får resa någon stans och då tog vi en endagstur, man vill gärna kunna göra något i alla fall. Vi bor i Borås egentligen, säger Chen Eriksson.

ANNONS

Inomhus är det mindre fullt och gästerna väljer med omsorg sin plats. Ett par efterfrågar ett bord på andra sidan lokalen, från den familj som redan sitter och äter.

– Det blir på ett annat sätt här inne. Man märker bara folk ska gå från sitt bord till toaletten. Då vill man inte gå så nära de andra borden och det är ett svårt pussel att försöka hålla avstånden. Allt det är mycket lättare där ute.

Inför sommaren hoppas Cyranos kunna få hyra en liten bit även på lilla torg för att utöka sin servering.

– Om det ska bli bilfritt och liknande förutsättningar som förra året så vill vi gärna vara med och göra så att även Norre torg blir lite mer attraktivt när vi binder dem samman, säger Neli Yalmaz.

ANNONS