Magnus Johansson, med sonen Oliver i famnen, är fisketillsynsman för Fylleån. Han konstaterar att det är försent nu med laxens vandring. Föryngringen blir därmed dålig denna vinter.
Magnus Johansson, med sonen Oliver i famnen, är fisketillsynsman för Fylleån. Han konstaterar att det är försent nu med laxens vandring. Föryngringen blir därmed dålig denna vinter.

Rekorddåliga vattenflöden hotar laxens lek

Det sena höstvädret och låga vattennivåer hotar laxens romläggning i de halländska åarna. I Fylleån planeras denna helg en aktion där laxfiskar fångas in med nät och transporteras längre upp i vattensystemet.

ANNONS
|

I Nissan, vid kraftverket vid Slottsmöllan rapporteras om döda laxar. Fiskar har dukat under i försöken att ta sig upp. Det finns motstridiga rapporter om orsaken; länsstyrelsen har fått en anmälan om saken som tycks röra ojämna påsläpp av vatten vid dämmena - vilket har skapat grynnor som fisken fastnat i.

Medelflödet i de nedre delarna av Nissan har mellan juni - september i år varit drygt 11 kubikmeter i sekunden. Normalt skulle det ha legat på dryg 20 kubikmeter. Så lågt som årets har siffrorna aldrig varit, sen man 1999 började med de jämförande mätserierna.

Från Laholm, Statkrafts fiskeodling, finns också rapporterat att laxen förberett sig senare än vanligt. Honorna har helt enkelt inte varit mogna för leken, troligtvis till följd av de högre vattentemperaturer som varit.

ANNONS

Laxen har den här hösten också gått upp för lek mycket senare i Lagan och Stensån än vad den brukar göra.

Även om laxen, och även havsöringen, går upp sent även i Fylleån söder om Halmstad är problemen i detta vattendrag de extremlåga flödena i kombination med vandringhindren.

– Vi kommer i helgen att försöka fånga ett tiotal laxar nedanför Fyllinge kvarn, med nät, och släppa dem ovanför Linnebergs mölla, säger Magnus Eliasson från Simlångsdalens fiskevårdsområde.

Fram till i början av den här veckan, berättar han kunde laxen inte passera Fyllinge kvarn på grund av de små vattenmängderna i laxtrappan. Nu har flödet ökat igen, men laxen har gett upp försöken att passera.

– Vandringsdriften har stannat av. Nu lägger laxarna rommen nedanför dammen i stället. Endast ett fåtal fiskar har passerat, berättar Magnus Johansson, fisketillsynsman för Fylleåns vattenvårdsområde, som HP träffar vid kvarnen.

Det är en lek som längre fram kommer att stå ogjord.

– Till sommaren är vattennivåerna här så låga, det är mer eller mindre torrlagt, att ynglen slås ut.

Magnus Eliasson är medveten om att laxarna som eventuellt fångas har tappat lusten att vandra. Under gårdagen väntade man fortfarande spänt på ett tillstånd från länsstyrelsen för fiskflytten.

ANNONS

– Vi tror att vi kan flytta honorna utan att de tappar rommen. Vi har bra utrustning. Även om vi bara lyckas med två laxar är det en vinst. En laxhona lägger tusentals ägg.

ANNONS