Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var fjärde halländsk politiker uppger att de utsatts för någon form av hot eller våld, men Region Hallands ansökan om att få anlita en ordningsvakt på Regionens hus avslogs av polisen. De anser att det räcker att ta in väktare eller någon form av värd. Bild: Roger Larsson och Jessica Gow/TT
Var fjärde halländsk politiker uppger att de utsatts för någon form av hot eller våld, men Region Hallands ansökan om att få anlita en ordningsvakt på Regionens hus avslogs av polisen. De anser att det räcker att ta in väktare eller någon form av värd. Bild: Roger Larsson och Jessica Gow/TT

Regionpolitiker får inte skydd av ordningsvakt

Sjukhuset och rådhuset fick klartecken, men Regionens hus på Södra vägen får nobben. Polisen anser inte att det finns behov av en ordningsvakt som kan skydda Region Hallands politiker och tjänstemän.

I sin ansökan till polisen beskriver Region Halland hur hot, hat och våld mot förtroendevalda fått allt mer uppmärksamhet inom regionen. I Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning uppger också var fjärde halländsk politiker att de utsatts för någon form av hot eller våld.

– Det handlar främst om hot via mejl och sociala medier, men en incident i kommunfullmäktige i Halmstad, där en åhörare började kasta papper på ledamöterna, har också bidragit till oro, förklarar Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på regionkontoret.

Läs mer: John Bouvin störde ordningen

Rätt att avvisa och gripa

Regionen hus på Södra vägen i Halmstad är den plats där ledande regionpolitiker och tjänstemän har sin arbetsplats och här hålls också en mängd politiska möten och sammanträden. Region Halland ville därför få möjlighet att anställa en ordningsvakt, som till skillnad från väktare både kan avvisa och gripa en person.

– Det var politikerna själva som ville att vi skulle ansöka om tillstånd. Ordningsvakten skulle exempelvis kunna tas in vid möten där man ska behandla frågor som väckt missnöje, säger Georg Schwarz.

Flytta känsliga möten till sjukhuset

I sitt beslut förklarar dock polisens jurist att det inte finns något som styrker behovet av ordningsvakter på Regionens hus, exempelvis att polisen ofta fått rycka ut. Ett tillstånd är nämligen knutet till en viss plats, och det hjälper inte att Region Halland sedan tidigare har rätt att ta in ordningsvakter på sjukhuset i Halmstad.

– Det tillståndet har vi haft i ett drygt år nu och kan använda det när regionfullmäktige har sina sammanträden på sjukhuset. Ett alternativ blir nu att flytta känsliga möten till sjukhuset eller till rådhuset, där kommunen har tillstånd att ta in ordningsvakt, säger Georg Schwarz.

Vill att fler ska polisanmäla

Han berättar vidare att alla politiker i Region Halland fått en utbildning i hur de ska agera om de utsätts för hot eller våld.

– Syftet har också varit att få upp graden av polisanmälningar när det inträffar en incident. Jag tror det finns en jargong att man får tåla lite som förtroendevald. Kanske är man också rädd att trigga igång stökiga personer om man polisanmäler dem. Avsaknaden av polisanmälningar innebär tyvärr att mörkertalet är stort, säger Georg Schwarz.

Läs även: Sjukhuset får klartecken för ordningsvakter

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!