Barbro Ericsson och Dan Karlsson i Harplinge samhällsförening hade istället hoppats på en utökning av verksamheten vid vårdcentralen i Harplinge. Kommunrådet Jenny Axelsson (C) konstaterar att en nedläggning är tvärtemot kommunens planer på att storsatsa i Harplinge och Simlångsdalen.
Barbro Ericsson och Dan Karlsson i Harplinge samhällsförening hade istället hoppats på en utökning av verksamheten vid vårdcentralen i Harplinge. Kommunrådet Jenny Axelsson (C) konstaterar att en nedläggning är tvärtemot kommunens planer på att storsatsa i Harplinge och Simlångsdalen. Bild: Jari Välitalo

Regionen vill lägga ner vård i orter där kommunen vill satsa

Förslaget om att lägga ner vårdcentralsfilialerna i Harplinge, Simlångsdalen och Åled möts med förvåning, både bland boende och politiker. ”Obegripligt”, tycker samhällsföreningen i Harplinge. ”Tvärtemot kommunens planer”, konstaterar kommunrådet Jenny Axelsson (C).

ANNONS
LocationHarplinge||

Det var på torsdagen som det blev känt att politikerna i närsjukvårdsnämnden fått ett ärende på sitt bord där fem av elva vårdcentralsfilialer föreslås avvecklas. Tre av dem ligger i Halmstad, närmare bestämt i Harplinge, Simlångsdalen och Åled. Beslut om eventuell nedläggning ska fattas den 17 december.

Läs mer: Tre vårdcentraler i Halmstad föreslås läggas ner

– Jag förstår inte hur man bara kan komma med ett sådant förslag. Både Harplinge och Simlångsdalen har ju precis pekats ut som servicesamhällen som Halmstads kommun ska storsatsa på. Vi växer så det knakar och väntas få 600 nya bostäder till 2050. Då borde ju Region Halland satsa här och inte lägga ner, säger Dan Karlsson, ordförande i Harplinge samhällsförening.

ANNONS

Hade hoppats på utökad verksamhet

Barbro Ericsson, som bott i Harplinge sedan 1950-talet, är också upprörd.

– Vi har haft distriktssköterska här i alla år och fram till nu bvc och läkare åtminstone en gång i veckan. Hur tänker de att alla de ska göra som inte har bil. Det går ju inga bussar till vårdcentralen i Getinge, säger hon.

Både Barbro och Dan hade tvärtom hoppats att regionen skulle utöka verksamheten i Harplinge.

– Man måste ju våga satsa och ge oss en produkt som går att använda. Dagens öppettider är så konstiga att ingen hinner hit. Om man argumenterar med att det är för få besökare så är ju frågan vad som är hönan och vad som är ägget, säger Dan Karlsson.

Regionen och kommunen ger motsatta budskap

Jenny Axelsson (C), som är ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott, uttrycker sig lite mer diplomatiskt, men sticker inte under stol med att Region Hallands förslag rimmar illa med den utveckling som kommunen vill se.

– Jag kan förstå att regionen ibland behöver se över sin organisering och sitt utbud, men det borde vara väl känt att Halmstad nu har en ny översiktsplan ute på remiss. Där säger vi att det här är orter som vi pekar ut som starkt växande och där vi vill utöka den kommunala servicen. Nu kommer regionen med motsatt budskap. Jag förstår om det väcker många frågor på de här orterna, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Region Halland brukar tala om att vården ska finnas nära. Jag hoppas att man läser vår översiktsplan med stort allvar och lägger ihop ett och ett.

Läs även: Sex orter ska växa kraftigt i Halmstads nya plan

ANNONS