Region Halland avråder från ”bus eller godis” men öppnar för kreativa lösningar.
Region Halland avråder från ”bus eller godis” men öppnar för kreativa lösningar. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Regionen avråder från traditionellt ”Bus eller godis”

Att barnen klär ut sig och går runt i närområdet på ”bus eller godis” är något som hör till när det är halloween. I år gör dock den rådande pandemin att särskilda lösningar krävs. Även kyrkans aktiviteter kring allhelgonahelgen kommer att anpassas.

ANNONS
|

Varje år när det närmar sig halloween är det många som ser till att ha rejält med godis hemma. Det är mer regel än undantag att man får påhälsning av utklädda barn som är ute på sin bus eller godis-runda. På grund av coronavirusets framfart rekommenderas det dock att den inte blir av i år.

– Det är olämpligt att gå en traditionell bus eller godis-promenad med de rekommendationer som finns, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

– Det kan vara så att människor behöver hålla sig hemma för att de tillhör en riskgrupp och då är det olämpligt att gå hem till människan helt enkelt. Det är också det här med avstånd när man ska räcka över godis och plinga på klockor, säger hon.

ANNONS

Det kan dock finnas sätt att genomföra traditionen, med lite kreativa lösningar.

– Det är bra om man kan snacka ihop sig med någon som man brukar umgås med och i så fall bara går hem till varandra. Men det gäller ändå att hålla avstånd, säger hon.

Halloweenfester är också något som är vanligt förekommande men det är också något som Johanna Wiechel-Steier avråder ifrån, även om hon lämnar en liten öppning.

– Det måste verkligen säkerställas att rekommendationerna följs i det sammanhanget, både från de som arrangerar och de som går på festen. Det är jätteviktigt.

Det är inte bara Halloween som går av stapeln i helgen utan det är också allhelgonahelgen. På allhelgonaafton är kyrkogårdarna ofta är välbesökta och kyrkan brukar vanligtvis också hålla minnesgudstjänster. Johanna Wiechel-Steier säger att det alltid är bättre att vara utomhus men betonar att det fortfarande gäller att hålla avstånd.

– Det gäller att själv fundera på hur man kan anpassa sitt firande och aktiviteter så att det går att genomföra på ett säkert sätt.

Kyrkan har också fått anpassa sitt firande av allhelgonahelgen för att tillgodose folkhälsomyndighetens rekommendationer. Halmstads församling kommer att servera kaffe på kyrkogården precis som vanligt men är noga med att poängtera att det gäller att hålla avstånd. Även de ofta välbesökta minnesgudstjänsterna har anpassats.

ANNONS

– Vi har bjudit in de närmast anhöriga och de har då fått anmäla sig i förväg men det är ganska få som anmält sig. Det märks att många tar sitt ansvar, säger Lars Björksell, kyrkoherde vid Halmstads församling.

ANNONS