Regiondirektörens sambo ofta anlitad

Regiondirektör Catarina Dahlöfs sambo har anlitats för att klargöra regelverken kring en regionindelning. Det är bara ett av många uppdrag advokat Gunnar Andersson gjort åt regionen. På två och ett halvt år har han skickat fakturor på närmare 800 000 kronor.

ANNONS
|

Under första halvan av 2014 trillade två räkningar in till Region Halland från Gunnar Andersson på Rosengrens advokatbyrå. De var på sammanlagt nästan 229 000 kronor och rörde juridisk konsultation i samband med regionens doshantering av läkemedel.

Det var inte första gången regiondirektörens sambo anlitades. Inte sista heller.

Men utrymmet för att fortsätta anlita Rosengrens under 2014 var snävt. Gränsen för vad regionen fick direktupphandla låg på 271 000 kronor.

Region Halland hade dock fattat beslut om att, för första gången, upphandla juridiska tjänster inom olika rättsområde. Sex anbudsgivare var med i matchen. Samtliga uppfyllde ställda krav, men ingen av byråerna lämnade anbud inom alla rättsområde.

ANNONS

Priset fick slutligen avgöra. Rosengrens advokatbyrå med kontor i bland annat Varberg tog hem två stora områden – offentlig rätt och allmän affärsjuridik – medan Sigeman & Co i Malmö fick arbetsrätt.

Rosengrens områden innefattar bland annat konkurrens- och kommunalrätt, offentlig upphandling, avtalsrätt, it-rätt, skadestånd, försäkringar, skatter och EU-rätt. Detta har lett till att Gunnar Andersson de två senaste åren anlitats vid ett flertal tillfällen, bland annat för att granska det omtvistade Boston-avtalet.

När tvåårsavtalet mellan Rosengrens och regionen löpte ut den sista juni i år hade Gunnar Andersson skickat ytterligare elva fakturor till Region Halland på sammanlagt 545 000 kronor. Fakturan för det senaste uppdraget, rättsutredningen när det gäller regionindelningen, är dock inte skickad än och ingår alltså inte i den summan.

Sigeman & Co har under samma period fakturerat drygt 250 000 kronor.

I avtalen med de bägge advokatbyråerna ingick en möjlighet till två års förlängning, ett år i sänder. En sådan förlängning har gjorts.

Gunnar Andersson är den advokat på Rosengrens som gjort alla uppdrag åt regionen. Det faktum att han är sambo med Region Hallands högsta tjänsteman, regiondirektör Catarina Dahlöf, är inget han själv tycker diskvalificerar honom från jobbet.

– Det är ett problem men har hanterats på så sätt att hon inte deltar i beslut som rör detta. Hon pratar inte ens med mig om de här bitarna, säger han.

ANNONS

Förstår du att det kan sticka i ögonen på folk att du och din byrå har vunnit den här upphandlingen och alltså kan anlitas fritt av regionen inom flera olika områden?

– Ja, jag har full förståelse för det, men jag undrar om de hade reagerat lika mycket om Catarina varit städerska. Hon har sett till att inte vara inblandad och vi måste ha möjlighet att konkurrera precis som alla andra. Vi har vunnit upphandlingen och den har vi inte fuskat med på något sätt. Nu har vi fått förlängning så uppenbarligen tycker de att vi skött oss, säger Gunnar Andersson.

Diskuterade ni någonsin att avstå från att lämna in ett anbud?

– Nej, jag måste ha möjlighet att tjäna pengar. Jag har ju en inriktning mot offentlig verksamhet och vill gärna underhålla den här typen av kompetens.

Catarina Dahlöf uppger å sin sida att hon i egenskap av regiondirektör inte behöver ha med Rosengrens advokatbyrå att göra.

– Det är mina medarbetare som har det och det görs i samråd med våra jurister, säger hon.

Bara vid två tillfällen de senaste två åren har hon fått ändra sina normala arbetsrutiner för att undvika en jävssituation, uppger hon.

– Det var i samband med möten där politiker skulle få ställa frågor till Rosengrens och då avstod jag från att vara med.

ANNONS

Tycker du att det är lämpligt att din sambo anlitas av Region Halland där du är högsta tjänsteman?

– Man får skilja på Rosengrens advokatbyrå som är den som vunnit upphandlingen och min sambo som är anställd där. Jag förstår att man kan vara undrande men man ska veta att det finns ett strikt regelverk kring upphandling och man kan inte bara välja den man vill ha. Och jag är aldrig inblandad i upphandlingar.

Om vi vänder på steken, tycker du att det är orättvist att ni får stå till svars för att ni är sambo?

– Jag kan tycka att det blir stor uppmärksamhet ibland men jag har stor förståelse. Jag jobbar för en offentlig verksamhet och det är skattepengar vi hanterar. Och jag behöver vara ett föredöme, ju högre chef man är ju noggrannare måste man vara med att hantera det på rätt sätt.

Inte heller regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M), ser några problem med att anlita Gunnar Andersson.

– Vi har avtal med ett bolag, vem som gör jobbet där har jag inga som helst bekymmer med. Han jobbar på sitt bolag åt Region Halland och det har jag inte som helst betänkligheter över, säger han.

Fakta: 13 fakturor sedan 2014

2014:

Antal fakturor: 4

Summa: 352 275

2015:

Antal fakturor: 8

Summa: 386 014

2016:

Antal fakturor: 1

Summa: 35 219 kronor.

(Fakturan för rättsutredningen regionindelningen ej skickad.)

Total summa exklusive rättsutredningen: 773 508

ANNONS