Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, hoppas att egenprovtagning ska kunna erbjudas från mitten av juni.
Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, hoppas att egenprovtagning ska kunna erbjudas från mitten av juni. Bild: HP/Arkiv

Region Halland vill satsa på självtester

Regeringens löfte att fler ska testas för covid-19 innebär inte att folk ska köa på vårdcentraler eller sjukhus. Det meddelar hälso- och sjukvårdsdirektören Martin Engström.
– Vi kommer troligen att kunna erbjuda egenprovtagning till patienter som inte är så sjuka från och med mitten av juni, säger han.

ANNONS
LocationHalland||

Under torsdagen kom regeringen med beskedet att alla med symptom på covid-19 ska erbjudas kostnadsfri provtagning och att smittspårningen ska bli mer aktiv. Kostnaderna för detta lovar staten att stå för och skjuter därför till 5,9 miljarder utöver den miljard man redan aviserat.

Varje region får bestämma hur provtagningen ska lösas. Region Halland har ännu inte alla svar säger Martin Engström.

– Jag förstår att sådana här besked kan skapa en förväntan hos folk, men man måste också vara medveten om vad det innebär när man från regeringens sida tämligen abrupt meddelar detta. Det här är inget vi kan få att fungera direkt utan vi behöver planera och organisera, säger han och tillägger:

ANNONS

– När det gäller finansiering så är det bra att regeringen visar att man står fast vid sitt tidigare löfte att täcka regionernas kostnader för hantering av pandemin.

Blir troligen självtest

Troligen kommer det bli så att Region Halland väljer en modell med egen-tester, i form av kombinerade svalg- och salivprover, för patienter som inte är väldigt sjuka.

– De som inte kräver sjukhusvård men misstänker att de är smittade ska kunna logga på 1177 och beställa ett kit. Det ska sedan hämtas upp på angiven plats, sedan provtar man sig och lämnar tillbaka testet på samma plats igen. Vilken plats det blir är inte klart i nuläget men det blir antagligen en per kommun, säger Martin Engström.

Regeringens besked innebär alltså inte att man ska köa hos sjukhusen eller sin vårdcentral för att få bli provtagen?

– Nej, det är inte så vi har tänkt hantera det och vi tror inte heller att det är så regeringens besked ska tolkas. Men patienter som är så sjuka att de har behov av sjukhusets vård ska självklart söka sig till akutmottagningen och om du inte är så sjuk men ändå behöver vård så är det vårdcentralen som gäller. Det är precis som vanligt.

ANNONS

Arbete pågår

Möjligheten att folk ska få testa sig för att se om man utvecklat antikroppar mot coronaviruset, och därmed kan vara immun, har också diskuterat. Enligt Martin Engström pågår arbetet med att få till en sådan bredare provtagning.

– Den gruppen har vi ingen färdig plan för än, men vi håller på att arbeta med det och kommer att återkomma med besked, säger han.

Möjligheten att beställa provkit via 1177 hoppas han ska vara i gång i mitten av juni och det ska ske i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS