Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringens förslag om elpriset räcker inte

Regeringens förslag för att minska skillnaderna i elpris mellan det mellersta och södra elområdet går i rätt riktning, men räcker inte. Det anser kritikerna till indelningen.

Efter högljudda protester har regeringen låtit utreda de prisskillnader som har uppstått efter att landet delades in i fyra elområden 2011 och som har lett till dyrare el i Sydsverige.

I förra veckan lade regeringens utredare ett förslag som ska utjämna priserna. Svenska Kraftnät, som äger elledningarna, föreslås bli skyldigt att garantera en överföringskapacitet på el från område tre till fyra, där Halland ingår.

Utredarens tanke är att större tillgång på el i syd ska pressa priserna.

Stefan Stjernedal, regionchef på Villaägarna, tycker dock inte att det räcker.

– Det är ett försök att lindra prisskillnaderna, men de kommer inte att försvinna. Det tycker vi är beklagligt, säger han och menar att sänkt elskatt i område fyra hade varit ett bättre sätt att kompensera sydsvenskarna.

Skälet till att elpriserna ibland skiljer sig åt är att elproduktionen i söder, där många människor bor, är låg, och att kapaciteten att föra över el från norr till söder är för liten.

På sikt är lösningen ökad produktion i söder och en utbyggnad av elnätet, den nya kraftledningen Sydvästlänken ska vara klar 2015.

– Men de i syd ska inte behöva stå för utbyggnaden av infrastruktur som alla andra i vårt land sedan har nytta av, säger Stefan Stjernedal.

Han är dessutom kritisk till att ändringarna drar ut på tiden, förslaget ska ut på remiss i två månader innan beslut fattas.

– Det är kallt nu och elmätarna tickar på. Det här måste gå fortare.

Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren, anser att förslaget är ett steg i rätt riktning, men tycker att regeringen med energiminister Anna-Karin Hatt (C) i spetsen borde agera kraftfullare.

– Skillnaderna kommer inte att utjämnas helt, men de kommer att minska. Vi tror att det hade blivit bättre om elområde tre och fyra i stället slogs ihop, säger han och hävdar att den nuvarande indelningen skadar näringslivet i södra landet.

– Den har skapat en konkurrensnackdel som är helt oacceptabel.

Per Persson på IF Metall Halland, som krävt att elområdena slopas, menar att förändringarna kommer för sent. Inte minst för de industriintensiva företagen, som Pilkington och Bruket i Hylte.

– När de stora koncernerna tittar på var de ska lägga sina investeringar så är det klart att de räknar på elpriset. Det betyder färre jobb och ingen utveckling i område fyra, säger Per Persson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!