Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Regeringen säger ja till luftvärnets nya jätteanläggning

Finansmarknadsminister Max Elger (S) har med sig en stor påse pengar – i alla fall bildligt – när han träffar chefen för Luftvärnsregementet. På onsdagen säger nämligen regeringen formellt ja till att investera uppåt 1,3 miljarder kronor i den nya anläggningen för robotsystemet Patriot.
– Byggnaden blir lika stor som Stockholms slott, säger ministern under ett paraply intill Galgberget.

HP skrev redan för två år sedan om hur det planeras för en utbyggnad av regementsområdet i Halmstad, mellan dagens så kallade luftvärnsområde och skjutbanan intill Galgberget.

Det handlar om en anläggning för utbildning, övning och underhåll av det nya, amerikanska luftvärnssystemet Patriot – i Sverige kallat robotsystem 103.

Blivit dyrare

Ett preliminärt investeringsavtal på 715 miljoner kronor tecknades våren 2020, men efter det har alltsammans blivit åtminstone 235 miljoner kronor dyrare.

– Projektet har blivit större för att tillgodose alla nödvändiga behov, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson, på plats i Halmstad.

– Dessutom har vi lagt in marginal med tanke på de fördyringar vi nu ser på alla byggprojekt på grund av det osäkra omvärldsläget, fortsätter hon för att förklara varför de äskat 1,3 miljarder kronor.

Efter Rysslands obehagliga och oprovocerade attack på Ukraina försöker vi forcera alla tidslinjer för att höja Sveriges försvarsförmåga.

Enligt finansmarknadsminister Max Elger (S) kommer regeringen på onsdagen att säga ja till pengarna.

– Efter Rysslands obehagliga och oprovocerade attack på Ukraina försöker vi forcera alla tidslinjer för att höja Sveriges försvarsförmåga. Förhoppningen är förstås att det ska bli lite billigare, men vi tar höjd för det ökade prisläget, säger han när vi står intill jordhögarna en bit från Staelsbovägen.

20 000 kvadratmeter

Det är här det ska anläggas en byggnad på 20 000 kvadratmeter med bland annat åtta stora hallar för utbildning och materielunderhåll för det nya robotsystemet. Det ska också finnas lektionssalar för teoretisk utbildning, specialsalar för simulatorträning, kontor för 200 personer och omklädningsrum för 370 personer.

Det blir så klart en hel del trafik med arbetsfordon på Staelsbovägen under bygget, men redan i dag är obehörig fordonstrafik förbjuden där.

– Tanken är att vi ska ta in anbud i början av nästa år och att allt ska vara klart under 2025, säger Malena Andersson, Fortifikationsverkets regionchef i Halmstad.

– Det blir så klart en hel del trafik med arbetsfordon på Staelsbovägen under bygget, men redan i dag är obehörig fordonstrafik förbjuden där – även om det inte alltid respekteras, säger Jan-Erik Bergendahl, förvaltare på Fortifikationsverket i Halmstad.

Lagerlokalerna vid E 6

Enligt överste Mikael Beck, chef för Luftvärnsregementet, är investeringen ”nödvändig för våra nya förmågor”.

– Själva byggnaden kommer att se ut som de stora lagerlokalerna man ser längs E 6:an, men de kommer att smälta in bättre i omgivningen, säger Lv 6-chefen.

Är det inte lätt för en potentiell fiende att slå ut denna nya luftvärnsförmåga med tanke på att allt är samlat i Halmstad?

– Visst är det så att vi är det enda luftvärnsregementet i Sverige, men vi kan verka i hela landet och det är absolut inte så att vi har alla robotarna samlade i ett förråd här, säger Mikael Beck.

Har Halmstadborna extra anledning att känna oro med tanke på att luftvärnet är ett högprioriterat mål att förbekämpa om någon vill anfalla oss? Särskilt med tanke på vad tv-bilderna visat av missiler som slår ner i Ukraina?

– För det första skulle vi sprida ut våra förmågor, precis som Flygvapnet, ifall vi fick signaler om en förändrad hotbild. Inte för att vi kan flytta byggnaden, men förbanden, säger regementschefen och tillägger:

– För det andra tror jag att alla i hela Sverige skulle ha anledning att känna oro om det skulle gå så långt att det slår ner utländska robotar här. Vår roll är ju att se till att det aldrig går så långt.

Första övningen

Mikael Beck berättar att det första Patriotförbandet precis varit med på en veckas storövning ihop med Flygvapnet.

– Det var premiär och enligt de första rapporterna har det gått över förväntan, säger han och förklarar att de först övade vid flygbasen F 7 i Såtenäs och därefter vid Kalmar och Öland.

I flera år har det satsats stort på just luftvärnet, men överste Beck välkomnar nu att det satsas på hela försvaret.

Huvuddelen av våra värnpliktiga på Lv 6 vill fortsätta att engagera sig på något sätt inom Försvarsmakten.

– Vi får draghjälp när vi kan öva ihop med större enheter, säger han och berättar att de sedan kriget i Ukraina bröt ut märkt av ett ökat intresse och allvar från dem som gör lumpen.

– Huvuddelen av våra värnpliktiga på Lv 6 vill fortsätta att engagera sig på något sätt inom Försvarsmakten.

Kasernerna renoveras

För tillfället ligger 350 inne på Lv 6 och omkring 60 på FMTS.

– Vi ökar med 50 om året, så om ett tag är vi uppe i 550. Takten hänger på hur snabbt det går att renovera kasernerna, säger Mikael Beck och hänvisar till att den första kasernen tar ett och ett halvt år att ansiktslyfta.

– Förhoppningen är att de två andra kasernerna ska fixas därefter, men det har inte klubbats ännu.

LÄS OCKSÅ: Flygvapenchefen om luftförsvaret, kriget i Ukraina och Nato

LÄS OCKSÅ: Luftvärnets nya jätteanläggning behöver en halv miljard till

LÄS OCKSÅ: Lv6 rustas upp för 160 miljoner

LÄS OCKSÅ: Värnpliktiga i Halmstad har utbildats på p-skotten som skickas till Ukraina

LÄS OCKSÅ: Halmstadofficer utbildade ukrainska armén – berättar om oron för saknade vännen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!