Korförsäljare Rajko Stankovic och teknik- och fritidsnämndens ordförande Lars Püss (M). Följetongen kring Rajko Stankovic engagerade tusentals Halmstadbor.
Korförsäljare Rajko Stankovic och teknik- och fritidsnämndens ordförande Lars Püss (M). Följetongen kring Rajko Stankovic engagerade tusentals Halmstadbor.

Rajko Stankovic föreslås få vara kvar

I dagarna går kommunen ut med en enkät där Halmstadborna får ha synpunkter på en rad frågor om centrumutvecklingen. Redan nu ser det ut som att Rajko Stankovics korvvagn får vara kvar.

ANNONS
|

Läs även:Rajko får inte längre sälja korv i centrum

Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, aviserar en omsvängning när det gäller att acceptera streetfood-försäljning på gågatorna i centrum.

–Oaktat vad medborgardialogen kommer fram till så kommer vi att ta fram förslag på ett antal fasta platser så att fler än Rajko ska ges förutsättningar för försäljning i centrum, säger han.

Däremot kommer det inte att ges tillstånd för ambulerande försäljning.

–Rajko har ju tillstånd för ambulerande försäljning, men han står ju i praktiken på samma plats, säger Lars Püss.

Han tycker att det kan tillåtas enklare försäljning av mat på olika platser där folk rör sig. Däremot kan det inte bli tal om matvagnar på exempelvis Storgatan och Köpmansgatan, säger Lars Püss.

ANNONS

Han poängterar att förslagen ska klubbas av nämnden innan allt är helt klart.

När det gäller dialogen med medborgarna, som aktualiserades efter Halmstadbornas demonstrationer för Rajkos rätt att ha kvar sin korvvagn, blir den verklighet i slutet av den här veckan.

–Vi håller på och tar fram en webbaserad enkät med ett antal frågor som Halmstadborna får svara på, säger Anna Wallefors, enhetschef för kommunikationsavdelningen på Halmstads kommun.

–Den kommer att ligga ute i cirka två veckor. Frågorna gäller både förändringar på kort och lång sikt i centrum. Vissa förslag kanske man kan ordna med en ”quick-fix” medan andra får bli en del av kommunens långsiktiga planering.

Bland de ämnen som Halmstadborna får chansen att tycka till om finns fler eller färre träd, ska det vara evenemang på torget och i så fall vilken typ, traditionell eller nyskapande torghandel, bussarnas vara eller icke-vara på Brogatan.

–Vi har vävt in frågeställningar som beskriver konsekvenser av det ena och andra. Exempelvis klädbutiker kontra klädstånd på gatan, fasta serveringar kontra ambulerande serveringar, säger Anna Wallefors.

Kommunen vill också försöka nå ut till lite yngre grupper av Halmstadbor. En del av de personer som hittills har gjort sina röster hörda om utvecklingen av centrumhar haft en nostalgisk bild av hur Halmstad exempelvis såg ut på 1960-talet.

ANNONS

–Det framtida centrum vi skapar nu ska även befolkas av de unga, som går i skolan nu. Vi har planer på att involvera lärare och elever i dialogen, säger Anna Wallefors.

Lars Püss hoppas att många synpunkter ska komma in och hinna sammanställas till teknik- och fritidsnämndens sammanträde i slutet av februari.

Enkäten kommer att finnas på kommunens hemsida och information går ut bland annat via kommunens Facebooksida.

ANNONS