Raggare slogs ner med batong

Redan 1959 var värnpliktige Jan-Gunnar Johansson med och hjälpte polisen att slå ner ett raggarupplopp med batong.

ANNONS
|

Den idag 66-årige Jan-Gunnar Johansson bor i Stockholm, men hörde av sig till HP när han läst på text-tv om Hallandspostens nyheter angående kraven på militär hjälp vid Göteborgskravallerna samt diskussionerna om att Lv 6 skulle bevaka toppmötet i Åre med luftvärnsrobotar.

– Det har faktiskt varit ett tillfälle efter Ådalen 1931 som svensk militär satts in mot svenskar. Jag vet, för jag var med, säger han.

Året var 1959 och 20-årige Jan-Gunnar Johansson gjorde då lumpen på K3 i Skövde som militärpolis.

När det på sommaren skulle anordnas världsmästerskap i motorcykelåkning iKristianstad anlitade polisen en skvadron värnpliktiga militärpoliser – 50 ynglingar, varav Jan-Gunnar var en.

ANNONS

– Vår uppgift var att hålla ordning på trafiken och vid tävlingarna skulle vi se till att publiken inte kom för nära.

En kväll fick dock polisen problem med en stor samling raggare på en campingplats. Efter hand blev läget allt värre och när raggarna började sätta eld på saker och polisen hamnat i underläge kallades militärpoliserna in.

– Vi skulle rensa med våra gummibatonger, så vi gick in och slog för allt vad vi var värda, berättar Jan-Gunnar och fortsätter:

– Jag minns fortfarande ljudet av hur det smällde när batongerna träffade deras skinnjackor.

I rättsprocessen efteråt utdömdes tämligen hårda fängelsestraff gentemot de raggare som ansågs ha gjort sig skyldiga till uppvigling.

Problemet med att polisen egentligen inte hade laglig rätt att ta hjälp av militären fick den socialdemokratiske försvarsministern Sven Andersson klara ut.

– Vad jag hört så var han inte alltför glad åt det, men han tog på sig att iefterhand godkänna aktionen, säger Jan-Gunnar Johansson.

ANNONS