Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rörliga bilder ska visas på Åhlénshusets fasad

Skyltprogrammet tillåter inte digitala fasadskyltar i innerstaden. Men nu får Cityfastigheter sätta upp sju digitala tavlor på Åhlénshuset.

På skyltarna ska det visas rörliga bilder, interaktiva budskap från sociala medier, erbjudanden från butiker, information om händelser i city med mera.

En enig byggnadsnämnd har gett bygglov för fasadändringen, trots att kommunens skyltprogram slår fast att digitala fasadskyltar inte ska förekomma i Halmstads innerstadsmiljö”.

– Alltså, det här är ju ingen skylt utan en fasaddekoration, som jag hoppas ska bli ett spännande inslag i stadsmiljön, säger byggnadsnämndens ordförande Kjell Helgesson (C).

Enligt ansökan ska det kunna visas ”viktig information om kommande händelser, nya butiker, öppettider” samt även ”bilder med olika naturmönster, filmer från Halmstad förr i tiden, teckningar från skolor, parkeringsmöjligheter i centrum.”

På vilket sätt är en ”fasaddekoration” som är digital bättre anpassad till innerstadsmiljön än en skylt som är digital? Båda lyser ju och är rörliga.

– Det är min bedömning att det är skillnad på dessa begrepp. Men jag är medveten om att det kan bli en diskussion när de kommer upp på fasaden, säger Kjell Helgesson.

I skyltprogrammet, som byggnadsnämnden antog 2016, finns en rad olika typer av skyltar listade samt regler eller rekommendationer för var de får förekomma och hur de får se ut. Det framgår tydligt att digitala fasadskyltar och digitala skyltpelare inte ska förekomma i innerstaden.

AnnCharlott Castler, arkitekt på Fredblad arkitekter, har formgett skyltarna/dekorationen.

– När Åhlénshuset byggdes om 2013 var tanken att man skulle sätta skyltar, där det stod Åhléns, framför fönstren högt upp på fasaden eftersom man nu ser baksidan av inredningen genom fönstren. Men det skulle se trist ut med sådana skyltar och därför ville man göra något trevligare av det, förklarar hon.

Samtidigt som byggnadsnämnden sade ja till de digitala skyltarna på Åhlénshuset godkände politikerna en digital skyltpelare framför Sankt Nikolai kyrka. Den ska ersätta det nuvarande skyltskåpet.

I det här fallet ansåg tjänstemännen på byggnadskontoret att skylten inte skulle godkännas med hänsyn till den kulturhistoriskt värdefulla kyrkobyggnaden och placeringen vid Stora torg. Man hänvisar till att enligt Halmstads skyltprogram ”ska en bildväxlande eller digitalt belyst skylt som är anpassad för gående undvikas i innerstadsmiljö”.

– Vi tycker att en digital skylt inte stör mer än det skyltskåp som står framför kyrkan i dag, säger Kjell Helgesson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här