Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mimmi Åkesson har i uppdrag att göra det möjligt för språkvänner att träffas digitalt. Bild: Privat, Jan Stohr
Mimmi Åkesson har i uppdrag att göra det möjligt för språkvänner att träffas digitalt. Bild: Privat, Jan Stohr

Röda korset vill göra språkvännerna digitala

För Röda korsets språkvänner har ambitionen alltid varit att det ska resultera i sann vänskap. Under pandemin har språkförbistringar blivit ett sekundärt brus – när vännerna har inte ens har kunnat träffas.

– Jag vet att det har funnits språkvänner som har fortsatt att träffas, men vi har inte kunnat organisera någonting, säger Röda kortsets språkkoordinator i Halmstad, Mimmi Åkesson, som nu har fått i uppgift att digitalisera initiativet.

Under pandemin har språkvänsverksamheten legat nere. Simultant med att starta upp den igen ska möjligheten att träffa sina nya vänner över nätet förbättras.

– Tidigare har de kunnat träffas och göra saker som de båda tycker om, tillsammans, säger Åkesson.

Oavsett om det är att baka, dansa eller någon sport framhålls gemensamma intressen som en grundbult i att matcha språkvänner med varandra. Såväl de nyanlända som de ”etablerade svenskarna” får berätta vad de tycker om att göra om dagarna, innan Röda korset bedömer vilka som verkar lämpliga att para ihop.

Det finns inga utbildningskrav på de som anmäler sig, utan det handlar lika mycket om att lära känna någon och skaffa sig ett kontaktnät som nyanländ. Nu är uppgiften att lyckas med detta även när människor inte kan träffas fysiskt.

– Det riskerar ju att bli lite enformigt i det digitala, men vi kommer ändå att försöka matcha folk som förut. Vi hoppas att det kan bli ett komplement för relationen även när folk kan börja träffas i verkligheten igen.

Men med dagens smittläge kommer digitala träffar vara prio ett och förhoppningsvis ska det gå smidigt att starta upp – även om Åkesson inte kan redogöra för någon tidsram ännu.

– Vi har kontakt med Röda korset i andra regioner som har kommit lite längre i processen för att se vilka lösningar som är bäst. Sedan beror det också på hur många vi har som anmäler sig. Vi har haft språkvänskonceptet i flera år och det är alltid fler nyanlända som söker en språkvän än tvärtom.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!