Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Just nu är det ingen god idé att ge sig ut i naturen och grilla. Sedan i förra veckan avråder räddningstjänsten i Halmstad från att elda.

Räddningstjänsten avråder från att elda

Den senaste tiden har eldningsförbud införts i flera kommuner i landet. I Halmstad råder inget förbud men däremot avråder räddningstjänsten från att elda.

I spåren av det varma vädret råder eldningsförbud på flera håll i landet och så sent som på tisdagen infördes det även i Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar och Surahammar

I Halmstad har räddningstjänsten sedan i förra veckan varnat för stor brandrisk i skog och mark men något förbud mot att elda gäller inte. Däremot ligger brandriskprognosen på nivå fem på den femgradiga skalan, vilket innebär att det är mycket olämpligt att elda.

– Generellt säger vi gemensamt i Halland att vi avråder från eldning kopplat till brandriskprognoserna fyra och fem och just nu har vi en femma. Om vi utfärdar ett formellt eldningsförbud är den enda skillnaden att vi kan lagföra folk och det är inte det som är det viktigaste. Det viktigaste för oss är att det inte brinner, säger räddningschef Hans Ekberg och fortsätter:

– Sedan händer det att vi utfärdar eldningsförbud men då ska det vara lång torka som vi också ser kommer att fortsätta.

Brandriskprognosen uppdateras dagligen och den som vill hålla koll kan antingen besöka kommunens hemsida eller ringa räddningstjänstens telefonsvarare. Det går också att ta del av prognosen genom MSB:s app "Brandrisk ute".