Räddningsledaren Tina Nordlund: ”Branden på Stena är svårsläckt”

Branden på Stena Recycling pågår i en lokal där man sorterar uttjänt elektronik. Räddningsledaren Tina Nordlund räknar med att det kommer att brinna i tak och väggar under hela lördagen.

ANNONS
|

– Branden är svår att få kontroll över. Den är inte lika intensiv längre, men det brinner fortfarande i tak och väggar, säger hon.

Det var vid halv tre-tiden på natten som larmet inkom. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand. Kraftig rök vällde ut i riktning mot Trönninge ängar.

– Även en liten del av norra Trönninge drabbades. Men under morgonen och förmiddagen har röken spätts ut betydligt. Vindriktningen är relativt bra och röken drar inte in över närmaste bebyggelse, säger Tina Nordlund.

Brinner i tak och väggar

Utifrån syns inte mycket av branden och det finns ingen koncentrerad rökpelare. Från luften kan man dock se att delar av taket på den stora byggnaden fortfarande brinner.

ANNONS

– Vi kommer att ha kvar personal på plats under hela lördagen och arbetar fortfarande för att begränsa branden och få den under kontroll. Just nu har vi fyra styrkor här, plus ledningspersonal och anställda från Stena, säger Tina Nordlund.

Tina Nordlund, räddningsledare.
Tina Nordlund, räddningsledare.

Inga anställda på Stena Recycling AB är i tjänst i den eldhärjade byggnaden i dag eftersom det är helg. Kommunikationschefen på Stena Recycling, Åsa Ahlgren Berndtson, berättar att man ännu inte har fått någon uppfattning om skadornas storlek eller hur arbetet för de anställda kommer att påverkas när det blir dags att återgå till jobbet på måndag.

– Räddningstjänsten gör ett ypperligt jobb och har hjälpt till att förhindra spridning. Det är en stor byggnad och så sett är det bara en liten del av den som är helt förstörd, säger hon.

Okänd brandorsak

Någon orsak till branden är ännu inte känd.

– Det är inte heller något jag vill spekulera i. Vi får ta en sak i taget och att släcka branden är prio ett just nu. Det viktigaste är att ingen människa har kommit till skada och att vindriktningen är och har varit så gynnsam, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

Det är långt ifrån första gången det brinner på Stena Recycling. Senast i början av augusti brann det på batteriåtervinningen, men den gången var branden snabbsläckt. I mars 2019 drabbades anläggningen av en storbrand. Den gången var rökutvecklingen så kraftig att man gick ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Det behövdes dock inte den här gången eftersom vindriktningen var gynnsam under natten. Via sin hemsida uppmanade kommunen dock boende i området att hålla sig inomhus.

ANNONS

– Vi har detektorer och kameror i byggnaderna och gör allt för att förhindra att det börjar brinna. Det är inte heller så att det vi arbetar med på Stena Recycling är ovanligt eldfängt, säger Åsa Ahlgren Berndtson och tillägger att det nu är räddningstjänsten som har ansvaret på plats och att det är de som ansvarar för att information går ut till närboende vid behov.

ANNONS